luni, 30 septembrie 2013

Reflecrarea în presa locală a adunarii generale a filialei S.C.M.D. Constanţa

Luni, 30 Septembrie 2013
Potrivit SCMD Constanţa
Există bani pentru revizuirea pensiilor militare
Răzvan MIHĂILESCU (razvan.mihailescu@telegrafonline.ro)




Reprezentanţii Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, în Rezervă şi în Retragere (SCMD), filiala Constanţa, au anunţat ieri că, în urma discuţiilor purtate cu oficialii Casei de Pensii Sectoriale a Ministerului Apărării Naţionale, s-a stabilit că există fondurile necesare pentru ca, începând cu 1 octombrie, pensiile diminuate în urma proceselor de recalculare şi revizuire să revină la cuantumul din decembrie 2010. „Legea 241/ 2013, care intră în vigoare la data de 1 octombrie, prevede faptul că pensiile vor reveni la nivelul din decembrie 2010. În urma discuţiilor pe care le-am purtat cu reprezentanţii Casei de Pensii a Ministerului Apărării, ne-au fost date asigurări că banii necesari există”, a declarat, pentru „Telegraf”, col (r) Remus Macovei, şeful SCMD Constanţa. Reprezentanţii sindicatului au mai spus că apreciază mesajul de „respect, susţinere şi sprijin” transmis de premierul Victor Ponta vineri, cu prilejul plecării în misiune a fregatei „Regina Maria”, şi speră ca în perioada imediat următoare să fie aprobat proiectul de lege referitor la cumulul pensiei cu salariul, „eliminându-se astfel o discriminare a pensionarilor militari români faţă de omologii lor din celelalte ţări membre NATO şi UE”, după cum se arată într-un comunicat de presă remis ieri de SCMD Constanţa. Aceştia au mai precizat că şi-ar dori aprobarea proiectului Legii pensiilor militare, care ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2014. „În acest sens, s-a iniţiat cu reprezentanţii sindicatelor poliţiştilor activi o alianţă sindicală, urmând să se acţioneze solidar, în interesul comun al rezerviştilor şi al viitorilor rezervişti, prin toate mijloacele legale pentru acordarea drepturilor de care beneficiază rezerviştii din toate ţările membre NATO şi UE”, se mai spune în documentul citat.

 Pensionarii militari îşi recapătă drepturile
Veste bună pentru pensionarii militari. După aproape trei ani, ei îşi vor recăpăta pensiile de dinainte de 2010.

Ştirea a fost anunţată de conducerea Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD), filiala Constanţa, în cadrul ultimei Adunării Generale, la care au luat parte cadre militare în rezervă şi retragere din Constanţa, Mangalia, Mihail Kogălniceanu, Techirghiol, Topraisar şi Valu lui Traian.
Preşedintele SCMD, Remus Macovei, a declarat că decizia a fost luată în urma întâlnirii dintre delegaţia SCMD cu reprezentanţii Casei de Pensii Sectoriale a Ministerului Apărării Naţionale. „Ei ne-au asigurat că au fondurile necesare pentru ca începând de pe 1 octombrie, pensiile diminuate în urma proceselor de recalculare şi revizuire să revină la cuantumul din decembrie 2010. De asemenea, curând vor fi emise noi decizii de pensie pentru această categorie de pensionari militari“, a arătat preşedintele SCMD. Desigur, cei nemulţumiţi pot contesta ulterior deciziile. În plus, eventualele erori vor fi rezolvate de o comisie a SCMD şi de reprezentanţii Casei de Pensii. În acelaşi timp, reprezentanţii SCMD şi-au exprimat speranţa ca în perioada următoare să fie aprobate, cu sprijinul parlamentarilor constănţeni, două acte normative importante pentru ei. Unul dintre aceste acte face referire la un proiect de lege cu privire la cumulul pensiei cu salariul, eliminându-se astfel o discriminare a pensionarilor militari români faţă de omologii lor din celelalte ţări membre NATO şi UE. „Discutarea în plenul Camerei Deputaţilor a acestui proiect de lege, amânată de şase ori, va fi reluată în cursul săptămânii următoare“, a precizat Macovei. Reamintim că proiectul Legii pensiilor militare trebuie să intre în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2014. În acest sens, s-a iniţiat deja cu reprezentanţii sindicatelor poliţiştilor o alianţă sindicală, urmând să se acţioneze solidar, în interesul comun al rezerviştilor şi al viitorilor rezervişti, prin toate mijloacele legale, pentru acordarea drepturilor de care beneficiază rezerviştii din toate ţările membre NATO şi UE.

Sperante pentru pensionarii militari! - 15:29


Sâmbătă, 28 septembrie 2013, în sala de conferiţe de la Curtea Brâncovenească, s-a desfăşurat Adunarea Generală  a SCMD Filiala Constanţa.
La adunare au participat ca invitaţi colonel (r) Mircea Dogaru, preşedintele SCMD  şi colonel (r) Valeriu Pricină, vicepreşedinte al SCMD.
La eveniment au fost prezente cadre militare în rezervă şi retragere din Constanţa, Mangalia, .Kogălnicenu,Techirghiol,Topraisar şi  Valu lui Traian.
Totodată, potrivit preşedintelui SCMD Filiala Constanţa, colonel (r) Remus Macovei, s-a adus la cunoştinţa participanţilor că, urmare a întâlnirii avute între delegaţia SCMD cu reprezentanţii Casei de Pensii Sectoriale a M.Ap.N. s-au stabilit următoarele :
-       Sunt asigurate fondurile necesare pentru ca, începând cu 1 octombrie 2013,  pensile diminuate  în urma proceselor de recalculare şi revizuire să revină la  cuantumul din decembrie 2010;
-       Se vor emite  noi decizii de pensie pentru această categorie de pensionari militari;
-        Deciziile pot fi contestate ;
-       Eventualele erori sau greşeli vor fi rezolvate urgent  de o comisie a SCMD şi reprezentanţi ai Casei de Pensii Sectoriale.
Pe timpul discuţiilor a  fost  apreciat „mesajul de respect, de susţinere , de sprijin” pentru forţele militare româneşti  transmis cu ocazia vizitei făcute de Premierul Victor Ponta la bordul fregatei “Regina Maria”.
S-a exprimat speranţa ca în perioada imediat următoare să fie aprobate şi cu sprijinul parlamentarilor constănţeni, două acte normative deosebit de importante pentru rezerviştii militari:
-       Proiectul de lege PLX 109/2013 referitor la cumulul pensiei cu salariu, eliminându-se astfel o discriminare a pensionarilor militari români, faţă de omologii lor din celelate ţări membre NATO ŞI UE. Discutarea în plenul Camerei Deputaţilor a  acestui proiect de lege, amânată de şase ori,  va fi reluată  în cursul săptămânii următoare;


-       Proiectul Legii pensiilor militare, care ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2014. În acest sens  s-a iniţiat cu reprezentanţii sindicatelor poliţiştilor activi o alianţă sindicală, urmând să se acţioneze solidar, în interesul comun al rezerviştilor şi al viitorilor rezervişti, prin toate mijloacele legale  pentru acordarea drepturilor de care beneficiază rezerviştii din toate ţările membre NATO şi UE.
StarPress


sâmbătă, 28 septembrie 2013

Informare
       Sâmbătă, 28 septembrie 2013, în sala de conferiţe de la Curtea Brâncovenească, s-a desfăşurat Adunarea genrală  a S.C.M.D. Filiala Constanţa. La adunare au participat ca invitaţi domnul col.(r.) Mircea Dogaru, preşedintele S.C.M.D.  şi domnul col.(r.) Valeriu Pricină, vicepreşedinte al S.C.M.D. Au fost prezente cadre militare în rezervă şi retragere din Constanţa, Mangalia, M.Kogălnicenu, Techirghiol,Topraisar şi  Valu lui Traian.
   Col.(r.) Cătălin Dănulescu a prezentat situaţia de efective şi  a plăţii cotizaţiei,precizând că la ora actuală sunt în evidenţa filialei  având cotizaţia plătită statutar 407 membri. Situaţia pe structuri este următoarea: 326 – M.Ap.N., 77 – M.A.I., 4 – S.R.I. Situaţia pe grade se prezintă astfel: generali – 3, colonei – 183, lt.col. – 118, mr.- 67, cpt. – 1, lt. – 1, maiştri militari – 6, subofiţeri – 15, văduve – 13. În anul 2013 au decedat un număr de 5 membri de sindicat, în memoria cărora s-a păstrat un momemnt de reculegere.
      Cpt. Cdor.(r.) Sorin Iacob a prezentat faptul că în acest an suma virată  conducerii  centrale prin cotizaţii a fost de 18.405. În contul filialei au fost viraţi 5.506, din care   până la 30 august au fost cheltuiţi 2842 lei pentru: plată utilităţi sediu (apă, energie electrică); plată abonament cablu, internet, telefonie fixă; plăţi consumabile; plăţi întreţinere multifuncţională şi calculator; plăţi coronae de flori utilizate la înmormântarea unor colegi şi participarea la diferite ceremoniale militare şi religioase; plată  combustibil necesar deplasării la diferite evenimente.
La ora actuală mai sunt în contul filialei 2.640 de lei. Nici o persoană nu a fost retribuită sau recompensată cu sume băneşti.
     Col.(r.) Remus Macovei a prezentat principalele acţiuni desfăşurate  de filială în perioada martie – septembrie 2013:
Continuarea proceselor pe revizuire : 338 de acţiuni în instanţă, dintre care 281 respinse, 54 dosare pe rol, 3 renunţări.
Dosare la C.E.D.O.: 8, din care  3 au primit răspuns – cerere inadmisibilă.
Acţiuni de protest : una, în Bucureşti, la 4 martie 2013. Planificate, dar anulate : 2.
S-a participat la marşul organizat de Liga Stdenţilor  din U.M.C. pentru susţinerea elevei Sabina Elena din Covasna.
Preşedintele filialei a participat la întâlnirea cu ministrul apărării naţionale din 4 martie  şi la întâlnirea cu directorul Casei de Pensii Sectoriale a M.Ap.N.
Au fost înaintate petiţii în numele filialei : 2 – ministrului apăraării naţionale, 3 directorului Casei de pensii Sectorilae a M.Ap.N.
Au fost înaintate adrese parlamentarilor constănţeni pentru a solicita urgentarea aprobării Legii 241/2013 şi a PLX 1092013.
Membrii filialei s-au implicat în organizarea şi desfăşurarea zilelor armelor– trupe terestre, aviaţie şi marină -  a zilei veteranilor de război şi zilei rezerviştilor.
Participarea unor delegaţii la ceremoniale organizate pentru cinstirea eroilor căzuţi în primul război mondial la Turtucaia şi Bazargic.
În caliatate de vicepreşedinte al SCMD a avut două iniţiative: a solicitat sancţionarea domnului col.(r.) Valeriu Pricină şi a propus ca toţi membri C.D. să îşi publice pe site-ul S.C.M.D. curriculum vitae.
 În continuare col.(r.) Remus Macovei a prezentat următoarele aspecte referitoare la aplicarea, începând cu 1 octombrie 2013, a Legii 241/2013, rezultate în urma discuţiilor avute cu reprezentanţii Casei de Pensii Sectoriale a M.Ap.N. :
 Toţi rezerviştii cu pensiile scăzute vor primi noi decizii.
 Acestea vor cuprinde de regulă suma cuvenită  în luna decembrie 2013 şi suma avută conform ultimei decizii de revizuire primită.
 Atenţie! În suma avută conform ultimei decizii de revizuire primită este cuprinsă şi indexarea pe anul în curs. Următoarele indexări vor fi adăugate la această sumă, perioada de îngheţare a pensiei la nivelul anului 2010 încetând atunci când suma obţinută în urma indexărilor anuale va depăşi suma din decembrie 2010.
 Atenţie! Sunt cazuri ale unor pensionari care au primit retroactiv drepturile conform Legii 90/2007, în anul 2011. La aceştia suma în plată în dexcembrie 2010 diferă de suma cuvenită şi trebuie să verifice cu mare atenţie sumele care sunt trecute în decizie.
 Aceste decizii sunt contestabile.
 Cei care au probleme să se prezinte de urgenţă la sediul  filialei S.C.M.D Constanţa pentru a le semnala. De la  filială se transmit de urgenţă aceste aspecte la comisia special constituită la nivelul S.C.M.D., care va acţiona pentru  rezolvarea amiabilă şi urgentă a lor cu reprezentanţii Casei de Pensii Sectoriale a M.Ap.N.
   Preşedintele S.C.M.D., domnul col.(r.)Mircea Dogaru a prezentat următoarele aspecte:
 Obiectivul imediat al SCMD  este aprobarea PLX. 109,  anularea cap.IV din Legea 329 /2009. Deşi a fost garantată aprobarea acestui proiect de lege odată cu începerea noii sesiuni parlamentare, discutarea acestuia  a fost amânată de şase ori şi se pare că se intenţionează trimiterea ei din nou la comisii. Este necesar să se facă intervenţii la toţi deputaţii constănţeni pentru a reuşi totuşi aprobarea legii.
 Referitor la proiectul Legii pensiilor militare acesta se află încă la Ministerul Muncii. Să fim pregătiţi pentru ca atunci când acesta ne va fi trimis spre dezbatere să facem propuneri pentru îmbunătăţirea acestuia. Nu vom renunţa la asigurarea legăturii cu activii, iar calculul pensiei să se  facă pornind de la salariul brut.
 Este de dorit ca un număr cât mai mare din membrii ai sindicatului să facă parte din diferitele organe de conducere ale partidelor , astfel şansle noastre de a reuşi în realizarea obiectivelor noastre sunt mai mari.
 Pe timpul discuţiilor s-au făcut următoarele propuneri :
 Nu este corectă actuala reprezentare la C.N.R. – o filială cu 15 membri are aceiaşi putere la vot ca una cu 200-300 de membri.
 Atenţie că termenul de prescriere a drepturilor băneşti anulate abuziv de guvernul Boc se apropie.
 În noua lege a pensiilor militare să fie cuprinşi şi militarii veterani.
 Să se aibă în vedere elaborarea unei legi care să repună în drepturi pe  beneficiarii Certificatelor de acţionar (“cupoanelor”) din perioda anilor 1990.
 Să se acţioneze la nivelul ministerului agriculturii pentru demararea unor proiecte pe fonduri europene în care să fie implicaţi pensionarii militari care doresc acest lucru. 
 În comunicatele S.C.M.D. şi în intervenţiile pe internet să se folosească un limbaj decent. 
  S-a dat apoi cuvântul domnului col.(r.) Valeriu  Pricină care în intervenţia sa a arătat următoarele:
 Nu a încălcat prevederile statutare, el nefăcând parte din conducerea U.N.P.R.
 Nu a trădat S.C.M.D., el înscriindu-se în acest partid la sfatul unor persoane importante, care au arătat că Gabriel Oprea este omul care poate ajuta sindicatul în realiazarea obiectivelor acestuia.
 Nu l-a omagiat pe Gabriel Oprea ci a prezentat în emisiunile tv lucrurile bune pe care acesta le-a realizat în favoarea pensionarilor militari.
 Nu are nici un câştig material din înscrierea în U.N.P.R.
În finalul adunării col.(r.) Remus Macovei a propus să se voteze discutarea domnului col.(r) Valeriu Pricină în următoarea şedinţă a C.D. Propunerea a fost aprobată , 4 membrii participanţi fiind împotrivă.

Biroul Operativ al S.C.M.D. filiala Constanţa













joi, 26 septembrie 2013

Cinstirea memoriei eroilor de la Bazargic

      La invitaţia primăriei din Dobrich, reprezentanţi ai Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor “Regina Maria” au participat la manifestările organizate cu ocazia zilelelor oraşului. O delegaţie formată din 20 de cadre în rezervă şi în retragere din Constanţa, condusă de col.(r) Remus Macovei,  a participat la aceste manifestări cu sprijinul Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate filiala Constanţa.  Delegaţia celor  20 de veterani, cadre în rezervă şi profesori din Mangalia, condusă de domnul profesor Emil Corneliu Ninu, a beneficiat de   sprijinul  primăriei acestei localităţi.
Începând cu ora 09.00 la Cimitirul Militar din localitate s-a desfăşurat un impresionant ceremonial militar şi religios la care au participat miniştri şi parlamentari  bulgari, reprezentanţi ai misiunilor diplomatice acreditaţi la Sofia, ai asociaţiilor patriotice locale şi ai militarilor activi şi în rezervă din Varna şi Dobrici. După oficierea slujbei religioase dedicate memoriei  celor 2485 de militari  - bulgari, români, germani, ruşi, sârbi, şi turci  -  căzuţi în luptele din  1916 din judeţul Caliacra,  au fost depuse  coroane de flori din partea tuturor oficialităţilor prezente. Din partea română au depus coroane de flori reprezentanţii Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor  din Constanţa şi Mangalia şi ai Primăriei Mangalia.
S -a vizitat apoi  Biserica Sfântul Arhanghel Mihail , realizată în anul 1922 , prin contribuţia  cetăţenilor din întreaga Dobroge. Deasemenea  s-a vizitat expoziţia “Epopee oraşului Dobrici. 1916” care prezintă  aspecte privind desfăşurarea  acţiunilor militare, conducătorii acestora şi armamentul utilizat de combatanţi. Expoziţie inaugurată în anul 2003 a fost  actualizată în anul 2012.
 În cartea de onoare a fost consemnată poezia domnului professor  Emil Corneliu Ninu, intitulată  “Cimitirul din Dobrici”, tradusă în limba bulgară de către profesorul Covaci Mihai, directorul Şcolii Generale “Sfântul Andrei” din Mangalia:
“Cine, oare, tulbură somnul
celor îngemănaţi cu glia ?
Să fie pasul nostru,
ce abia atinge solul ?
O, Doamne, dă-mi
foşnetul moale al aripilor de îngeri,
spre a le mîngîia crucile
crescute din pămînt !
Tu, cunoscutule,
tu, necunoscutule,
ţineţi-vă de mînă, dincolo,
în lumea umbrelor
şi daţi, o, daţi
moneda trecerii
unui luntraş tăcut,
cu pecetea muţeniei,
de atîta veneraţie !
Ali, Johan, Ivan sau Ion,
egali în faţa aceluiaşi Dumnezeu,
despuiaţi de păcatul uciderii
între voi, oamenii,
cît de strîns v-aţi topit
într-o caldă şi chtonică îmbrăţişare,
încît chiar Timpul,
Marele, Veşnicul,
se prosternează cu sfială
înainte-vă !”
Un moment emoţionat a fost prilejuit de întâlnirea dintre doi veterani de război, ambii în vârstă de 93 de ani.  Unul român din Mangalia, celălat bulgar din Dobrici. Şi-au prezentat cu mândrie decoraţiile, au depănat amândoi amintiri din război. Deşi fiecare are alt tricolor în piept , s-au înţeles foarte bine în limba română, deoarece veteranul bulgar era şi el român. Cu mândrie şi pioşenie au depus coroane de flori, fiecare în numele ţării sale, pentru  cinstirea eroilor căzuţi la Bazargic în dramaticele confruntări  din anul 1916.
S-a participat apoi la adunarea festivă organizată la sala de festivităţi a primăriei.  Masa festivă a prilejuit  reprezentanţilor ANCE şi ai Muzeului Regional de Istorie Dobrici să se informeze despre  preocupările actuale specifice şi să stabilească o serie de măsuri de amplificare a colaborării  pentru cinstirea memoriei eroilor din cele două ţări.

Col.(r) Remus Macovei




luni, 23 septembrie 2013

INFORMARE

     Sâmbătă, 28 septembrie 2013, la sala de conferinţe a Curţii Brâncoveneşti(str.Vasile Lupu nr.34-36,) începând cu ora 10.00, are loc Adunarea Generală a S.C.M.D. Filiala Constanţa, cu  următoarea ordie de zi :

-         Activitatea desfăşurată în perioada martie – septembrie 2013;

-         Situaţia de efective şi a achitării cotizaţiilor;

-         Situaţia la zi a cheltuielilor;

-         Precizări privind aplicarea Legii 241/2013;

-         Detalii privind dezbaterile la proiectul de lege privind anularea cap.IV din legea 329/2009;

-         Diverse.

Au fost invitaţi să participle şi au confirmat participarea, preşedintele SCMD, domnul col.(r.) Mircea Dogaru şi vicepreşedintele SCMD, domnul col.(r.)  Valeriu Pricină.

Biroul Operativ al S.C.M.D. filiala Constanţa

duminică, 15 septembrie 2013

Directorului Casei de Pensii Sectoriale a M.Ap.N.
      Având în vedere aplicarea , începând cu 1 octombrie 2013, a prevederilor Legii 241/2013 vă aduc în atenţie următoarele aspecte, pentru a nu se mai repeta numeroasele erori, greşeli şi abuzuri, comise de personalul instituţiei pe care o conduceţi , în perioada recalculării/ revizuirii pensiilor militare:
- Legea 263/2010 prevede la articolul 104 (2) că pensile se stabilesc prin decizii ale Casei de Pensii Sectoriale,  iar la articolul 106 (2) că decizia emisă de Casa de Pensii Sectorială ”cuprinde temeiurile de fapt şi de drept” care au stat la baza elaborării acesteia. Deosebit de important este  articolul 107(1) care stipulează că , “în situaţia în care , ulterior stabilirii şi /sau plăţii drepturilor de pensie, se constată diferenţe între sumele stabilite şi /sau plătite şi cele legal cuvenite, Casa de Pensii  Sectorială, operează, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificările ce se impun, prin decizii de revizuire”. Rezultă foarte clar că  pensionarilor , ale căror cuantumuri sunt mai mici decât cele cuvenite pentru luna decembrie 2010 , Casa de Pensii Sectorială este obligată  din oficiu să emită noi decizii de revizuire.
- Noua decizie de revizuire trebuie să cuprindă temeiurile de fapt şi de drept care au stat la baza elaborării ultimei decizii de revizuire şi suma primită conform prevederilor Legii 241/2013. 
- Un accent deosebit se va pune în această decizie pe vechimea pentru recalcularea pensiei , evidenţiindu-se cu mare precizie stagiile realizate pe grupe de muncă. Consider că  este anormală situaţia  în care un pensionar militar, în decembrie 2010, pentru  o vechime de 37 de ani primea o  pensie de 4.500 lei, iar din luna octombrie 2013 urmează să primească aceeaşi pensie, cu toate că , urmare a demersurilor legal făcute,vechimea pe ultima decizie de revizuire este de 39 de ani.
- Noua decizie de pensie trebuie să cuprindă  obligatoriu  punctajul mediu anual acordat ca urmare a recalculării sau revizuirii, conform prevederilor Legii nr. 119/2010 şi ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 1/2011, aprobată prin Legea nr. 165/2011.
- Casa de Pensii Sectorială trebuie să aducă la cunoştinţa pensionarilor militari, înainte de 1 octombrie 2013, metodologia  prin care se calculează perioada până la care se menţine în plată îngheţarea pensiei obţinută în condiţiile Legii 241/2013.
- Un mare număr de pensionari militari au încă situaţii neclare privind vechimea şi cuantumul  pensiilor datorită nerezolvării contestaţiilor şi petiţiilor depuse la Comisia de contestaţii  sau la Casa de Pensii Sectorială. Aşteptăm precizări privind  şansele  pe care aceştia  le mai au pentru rezolvarea situaţiei lor.
Domnule director, aveţi obligaţia de a asigura un proces transparent şi corect de aplicare a prevederilor Legii nr. 241/2013 care să evite, pentru instituţia pe care o conduceţi ,  sute sau mii de contestaţii sau procese. De asemenea  vă rog să aveţi în vedere că prin acţiunea dumneavoastră puteţi  contribui la revenirea la normal a mii de pensionari militari care, urmare şi a acţiunilor actualilor dumneavoastră subordonaţi, au avut foarte mult de suferit.

Col.(r.) Remus Macovei

luni, 2 septembrie 2013

Turtucaia 2013

     În fiecare an, în prima duminică din luna septembrie, la Tutrakan(Turtucaia) are loc un ceremonial pentru cinstirea memoriei militarilor căzuţi în bătălia desfăşurată în perioada 1 – 6 septembrie 1916.
  În acest an la ceremonialul organizat de primăria Tutrakan au participat  reprezentanţii prefecturii  şi ai unităţilor militare din Silistra, parlamentari locali, primarii tuturor localităţilor  din Bulgaria care au avut militari jertfiţi  în timpul  acestei bătălii, membri ai asociaţiilor de păstrare a tradiţiilor militare, numeroşi localnici. Din România au participat   delegaţii ale Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor”Regina Maria” filiala Constanţa, ale Ligii Militarilor Profesionişti şi a comunei Chirnogi, judeţul Călăraşi.
 Slujba religioasă , oficiată de un sobor de preoţi bulgari, a fost pentru prima dată  susţinută şi în limba română, de un preot din localitatea Chirnogi.După cuvântările oficialităţilor locale s-a  ţinut un moment de reculegere în memoria celor căzuţi în luptele din anul 1916. Oficialităţile locale au depus coroane de flori, din partea română acaeastă activitate fiind executată de col.(r)Remus Macovei, preşedintele Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor”Regina Maria” filiala Constanţa şi cap. Danuţ  Albu , preşedintele Ligii Militarilor Profesionişti.
 Cei 50 de membri ai delegaţiei constănţene,  formată din militari profesionişti, cadre în rezervă şi în retragereau şi profesori , au  vizitat apoi Cimitirului de onoare Daidâr (Şumentsî) rămânând impresionaţi de modul în care  sunt îngrijite toate elementele acestuia: cele două gropi comune unde sunt înhumaţi aproximativ 8.000 de militari, peste 5.000 fiind români; monumentul central construit în 1926 de Societatea “Cultul Eroilor”; capela care foloseşte clopotul turnat în 1936 la Fabrica Nicolae Ionescu din Bucureşti, pe care sunt înscrise următoarele: „Cimitirul Eroilor Daidâr/ 1916 – 1919/ Amintire veşnică celor care au ştiut/ să moară vitejeşte pentru ţara lor”.
 În finalul vizitei s-au stabilit măsuri pentru amplificarea colaborării între  Muzeul Naţional de Istorie din Tutrakan şi Asociaţia Naţională Cultul Eroilor”Regina Maria” filiala Constanţa.

Col.(r) Remus Macovei