sâmbătă, 31 mai 2014

Ziua rezervistului militar la Constanţa

În fiecare an la 31 mai, urmare a adoptării Hotărârii de  Guvern nr. 476 din 12 mai 2010 privind instituirea Zilei rezervistului militar, sunt sărbătoriţi soldaţi, gradaţi, subofiţeri, maiştri militari, ofiţeri şi generali, trecuţi în rezervă,  indiferent de instituţia publică din cadrul sistemului de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională în care şi-au desfăşurat activitatea.
La Constanţa a devenit o tradiţie ca rezerviştii din toate  structurile asociative  din M.Ap.N., MAI şi SRI să se întâlnească , în această zi deosebită, cu sprijinul Instituţiei Prefectului,  în sala Remus Opreanu”.
Adunarea festivă a început cu intonarea ImnuluI  naţional  de de către Fanfara SMFN. Apoi col. (r) Remus Macovei a prezentat  câteva aspecte privind rolul rolul  rezerviştilor  militari în timpul celor două războaie mondiale. În continuare gen. lt.(r) Constantin Zeca  şi col.(r)  Constantin Marin au subliniat în intervenţiile lor importanţa instituirii Zilei Rezervistului, ca o recunoaştere a devotamentului, profesionalismului  şi spiritului de sacrificiu al  fostelor cadre militare, care în întreaga activitate au respectat cu sfinţenie jurământul militar. S-au trecut în revistă modul în care asociaţiile cadrelor militare în rezervă  au acţionat pentru apărarea drepturilor şi intereselor legitime ale  pensionarilor  militari şi realizarea unei  cât mai bune protecţii sociale a acestora.
Domnii cdor.Tiberiu Liviu Chodan, comandantul Flotei şi col.Adrian Soci, comandantul Brigăzii  9 Mecanizate “Mărăşeşti”, au subliniat necesitatea valorificării experienţei  şi expertizei profesionale a rezerviştilor şi au asigurat asistenţa de întregul lor sprijin în desfăşurarea unor activităţi cu caracter social, obştesc şi în domeniul creaţiei culturale, ştiinţifice sau istorice.
Subprefectul Mustafa Levent Accoium a subliniat că rezerviştii militari sunt adevărate pilde pentru societatea românească, prin ataşamentul faţă de ţară, simţul datoriei şi al onoarei militare, valori pe care aceştia le-au respectat  pe parcursul  întregii lor cariere militare.
Col.(r) Remus Macovei a oferit, din partea filialei constănţene a  Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor “Regina Maria” diplome de excelenţă unui număr de 10 rezervişti care în perioada 1976-1984 au participat la realizarea Canalului Dunăre  - Marea Neagră.
Adunarea festivă s-a încheiat cu un potpuriu de melodii ostăşeşti susţinut de Fanfara SMFN, care a umplut cu nostalgii şi  bucurie  inima rezerviştilor militari.
Col.(r) Remus Macovei










duminică, 18 mai 2014

Cugetări înainte de alegerile europarlamentare
                    Comandor marină rez dr. Golea Pompiliu

In calitate de persoană obişnuită din sfera vieţii civile, am fost  printre vectorii care s-au opus acţiunilor aberante ale vechii puteri portocalii! Prin scris şi acţiuni decente alături de oamenii care credeau sincer in Uniunea Social Liberală!
Ca forţă menită să modernizeze România! Ce a urmat? Scandaluri, diversiuni şi prea puţine din acţiunile menite să aducă prosperitate acestei ţări!
Am asistat năuc la o trivializare a discursului politic! Cum e posibil ca într-o ţară civilizată preşedintele şi primul ministru să încheie cu surle şi trambiţe un pact de coabitare! Cum e posibil să se „toarne unul pe altul la Bruxelles”? Ca la Istambul pe vremuri? Parcă ar fi două ţări cu situaţii conflictuale! Nu amândoi au fost aleşi direct şi indirect de noi toţi ?
Nu amândoi trebuie să dea seama în faţa naţiunii! Naţiune care este singura care are dreptul să „ îi tragă de urechi pentru derapaje”!
M-am întrebat ce face Uniunea Europeană! Cea în care suntem noi acum!
Se uita amuzată şi îşi aminteşte spusele lui Poincare: Traduc aproximativ -In Balcani politica este lejeră! Alianţele se schimbă după umori  şi după interese !
Paul Lendvai –istoricul spunea că în perioada interbelică clasele politice din Balcani şi în special cea din România îşi încălcau cu dispreţ propriile legi pe care ele le edictau! Avem aşadar o moştenire genetică!
Se apropie alegerile europarlamentare! Nu se discută idei ci se face polemica triviala! Sub formă mascata se fac pomeni!
În Europa sunt jocuri interesante! Ascunse nouă, muritorilor de rând!
Pentru preşedinţia Comisiei Europene se luptă în principal luxemburghezul Jean –Claude Junker contra germanului Martin Schultz! 
Primul este fostul prim ministru al ducatului luxemburghez şi a negociat Tratatul de la Mastrich din 1992! Este candidat al Partidului Popular European- PPE!
Al doilea este Martin Scultz, fost primar al unui oraş german cu circa 40 mii locuitori! Este candidatul Partidului Socialist European –PES!
Pe primul îl sprijină domnul preşedinte Basescu pe al doilea domnul premier Ponta!
Alegerea însă este făcută! Oricare va ieşi, câştigă... doamna Angela Merkel pe care gurile rele o fac deja preşedinta Consiliului european în 2017 când îşi va încheia al treilea mandat de cancelar!
O spune profesorul francez de la Sorbona -Jean Cristophe Gallien:” UE seamănă cu fotbalul în secolul trecut : un joc care joacă în 28 şi câştigă cine trebuie ...Germania!”
Nu asta ar fi problema, dar doamna Merkel se pronunţă radical împotriva acţiunii la nivelul UE de  reducere a sărăciei! O spune explicit: „ Nu există acceptul Germaniei pentru reducerea sărăciei! Poate că sună bine, dar nu e de competenţa UE ci a guvernelor naţionale! (SIC!)”. Mărturia este consemnată în înregistrările oficiale ale Anticilor –diplomaţii care nu asistă direct la discuţiile din spatele uşilor închise!
Să ne amintim că doamna Merkel spunea o dată că fiecare ţară trebuie să aplice şi patriotismul economic! Adică să se descurce singură în problemele economice!
Fără ingerinţe externe!
Dar de când conceptul său a fost preluat şi de doamna Marine Le Pen şi alţi eurosceptici, a tăcut strategic! Fără Europa, Germania cade! Poate numai Rusia cu resursele ei mai poate să o susţină! După prognozele specialiştilor în Parlamentul European va pătrunde şi „Axa Răului”. Formată din circa 20% de „eurosceptici” : Frontul Naţional Francez al doamnei Marine Le Pen; Partidul Libertăţii din Olanda al domnului Geert Wilders ; Partidul Libertăţii din Austria; Partidul Popular Suedez; Liga Nordului Italiană; Zorii Aurii din Grecia, Jobbick-ul care este deja! Pe ultimul îl cunoaştem foarte bine! Nu cred că din România vor fi mulţi „răi”! Poate de loc! Nu sunt vizibili!  Toţi „răii” se pronunţă pentru o slăbire a integrării! Nu vor avea încă un cuvânt hotărâtor de spus dar cert vor contribui la ruperea unor grupuri care şi-au arogat influenţa în UE. Le ştim: Partidul Popular European; Alianţa Socialiştilor; Alianţa Democraţilor  şi Liberalilor.
Pe tuşă riscă să râmână ultimii! Ceilalţi se vor înţelege! Aşa că domnii Victor Ponta şi Traian Băsescu vor fi cu sau fără voia lor tot împreună!
Acest eurosceptiscism poate fi şi destructiv dar şi constructiv! Depinde de abordare!
O altă problemă ! Cine alege preşedintele Comisiei Europene? Până acum era desemnat de şefii de stat şi de guvern reuniţi în Consiliu, urmând să fie validat de Parlament! Anul asta sarcina ar trebui să cadă în sarcina Parlamentului! Unde vor fi şi aleşii României! Este lesne de înţeles de ce se luptă pentru supremaţie partidele româneşti şi ne tot fac oferte atragătoare! Deci pentru noi este cam aşa!
Cine votează USD-ul domnului Ponta votează indirect pentru Martin Scultz!
Cine votează cu PNL votează cu Guy Verhofstadt fost ministru în Belgia!
Cine votează cu grupurile stimulate de domnul preşedinte Traian Băsescu votează cu Jean –Claude Junker.
În realitate este cam aşa! Consiliul propune un candidat pe baza rezultatului alegerilor! “ Ţinând seama de alegerile pentru Parlamentul European şi după consultări corespunzătoare”! E ceva ca la noi! Domnul preşedinte Băsescu nu era obligat să ţină seama de opiniile grupurilor politice putând alege după cum au vrut muşchii domniei sale! Doamna Merkel a declarat că nu există o relaţie de cauzalitate directă între formaţiunile câştigătoare şi viitorul preşedinte al Comisiei Europene!
Ce o însemna asta? Să judecăm fiecare!
Referitor la ţara noastră, probabil că temele de discuţie ale candidaţilor noştri la europarlamentare ar trebui să fie următoarele: democratizarea organismelor eligibile ale UE pe separaţia reală a puterilor în stat; sustenabilitatea economiei şi ridicarea nivelului de trai; relaţii comerciale omnidirecţionale în context european şi euroatlantic! Despre prima am vorbit!
Sustenabilitatea economiei şi ridicarea nivelului de trai trebuie corelate!
Doar despre patriotism economic ne spunea doamna Angela Merkel!
Asta înseamnă că trebuie să avem multe entităţi economice naţionale bine poziţionate strategic sau societăţi mixte cu mari corporaţii!
În realitate avem monopoluri private care au poziţii de forţă!
Firmele transnaţionale produc 40% din cifra de afaceri dar au un aport la PIB de numai 20%! Impozitul pe profit plătit de ele se cifrează la circa 2,5 miliarde euro anual! Mă întreb de ce numai atât! Cheltuielile lor incluzând de exemplu contracte de consultanţă cu firme din ţara lor partenere, sunt chiar de ordinul zecilor de miliarde de euro! Primesc unele din ele subvenţii de la statul român! Dacia de exemplu!
Sunt de fapt, întreprinderi de utilitate publică care privatizează profitul!
Cât e PIB-ul? Vreo 135 miliarde euro! Creşterea economică din regiune cea mai mare este realizată de România! Cât? Circa 3,5%! Care este ponderea principalilor factori de producţie în PIB? 60% capitalul şi 40% forţa de muncă! Invers decât în vest!
Pai atunci de unde creşterea nivelului de trai?
Economiştii spun că o asemenea creştere, trebuie să se vadă în creşterea generalizată a veniturilor populaţiei şi în subvenţiile pentru sănătate şi educaţie! Aşa se regenerează PIB-ul în care consumul reprezintă circa 80%!
Fondurile europene au fost reduse prin „negocierile „ domnului preşedinte!
Care a vrut să fie prezent la masa discuţiilor! Sunt de numai 21 miliarde euro!
Domnul Ponta ne promite că vor fi atrase cel puţin jumătate din ele! Deci 50%!
Adică 10 miliarde! În etapa anterioară au fost destinate României 30 miliarde euro! Cîte au fost atrase? Numai 15%! Adică 4,5 miliarde euro! Aşa se face comparaţia! Oricum dacă va fi aşa, este mai atrăgătoare oferta domnului Victor Ponta! Să vedem!
O altă temă de discuţie, subsumată economiei trebuia să fie înstrăinarea pământurilor!  Avem deja peste 1,5 milioane hectare înstrăinate! România nu caută mecanisme de descurajare a vânzării pământurilor către străini! Cum le au vesticii şi chiar Ungaria! Mimăm eforturile pentru acest obiectiv şi pasăm responsabilitatea de la primul ministru la preşedinte! Şi la Parlament! Acoperim această problemă gravă cu jocul electoral! De-a hoţii şi vardistii! Cum spuneam când eram copii!
Despre alte resurse naturale la fel! USL-ul a înfierat măsurile de vânzare a resurselor de la Roşia Montană către compania canadiana dar s-a ....împiedicat după alegeri! Prima s-a dus, dar Chevron-ul a mers înainte....! Vorbeam o dată într-un articol despre boala olandeză a economiei României! Ea este eternă! Nu a fost eradicată din anii ¢50 până azi pe glob! Se prinde numai la ţările.....emergente!
Proiectul de lege a minelor în varianta PNL-ului a intrat în desuetitudine!
Recent peisajul internaţional s-a deteriorat! Începând cu Euromaidanul de la Kiev! Nu îmi voi propune să intru în speculaţii! Cine e vinovat! Etica profesiei mă obligă sa fiu echidistant!
Ştiu însă că trebuie să primeze interesul naţional! Respectând principiile NATO şi UE, să gândim diplomatic şi să valorificăm toate oportunităţile generate de poziţia strategică! Europa are un PIB de circa 12 mii miliarde euro! Are relaţii comerciale cu Rusia de peste 450 miliarde euro! Ce înseamna asta? Că dacă se rup total relaţiile cu Rusia, UE alunecă direct în depresiune economică! Nu criză! Nu recesiune! Iar noi suntem dependenţi de UE în proporţie de 80%! Polonia numai de 50%! Evident că liderii politici europeni şi ruşi sunt raţionali şi pragmatici ! Chiar dacă îşi servesc ....mingi! Asta e jocul!
Drumul nostru este european şi prin urmare protestul nostru diplomatic în contextul poziţiei în NATO şi UE este corect!
Dar să fie diplomatic! Nu sfadă ca pe marginea...... şanţului!
Presa cam neofită a spus că vom face mobilizare generală pentru război!
Comunicatorii oficiali s-au bâlbîit! Măsurile nu erau pentru război, ci pentru un lucru normal! Pregătirea populaţiei şi teritoriului pentru apărare! Conform legislaţiei în vigoare! Nu de ieri de azi! Asta nu e de competenţa NATO ci a statului suveran!
 Am pierdut din imagine pentru această stângăcie! Şi am ridicat gratuit, gradul de ostilizare al unei mari puteri când nimeni nu ne-a cerut! 
Nu trebuie să rupem punţile economice! Mai mult trebuie să ne orientăm şi spre celelalte ţări din BRICS! Profesorul Radu Golban un om pe care personal îl admir a spus-o direct! Orientare omnidirecţională iar eu adaug în contextul UE!
UE va intra în concurenţă cu Uniunea Eurasiatică fie că vrea sau nu!
Iar noi aici la margine, rămânând în UE şi structurile euroatlantice trebuie să fim o punte de legătură! Ne-a spus-o pe vremuri George  Bush junior când a venit la Bucureşti şi „ a apărut curcubeul”! Ne –a spus-o George Friedman tot la Bucureşti consternând VIP-urile prezente! Şi ştim în ce cercuri se învârte!
Procedând astfel UE ne va respecta! Ca pe un stat suveran nu ca pe o neocolonie! Aşa cum respectă Ungaria, Polonia, Finlanda! Mai blând e tonul Germaniei decât al nostru la adresa Rusiei! Au motive corecte! Naţiunea este înainte de toate! Nu vor să aibă sute de mii de şomeri! Francezii nu renunţă la 1, 2 miliarde euro doar de dragul unor măsuri dorite de alţii! Mai diplomaţi decât noi, sunt americanii democraţi în critica lor la adresa Rusiei! Guvernează şi sunt responsabili faţă de naţiunea lor! Se mai agită conservatorii domnului Bush junior! Pentru culoare!  Şi să nu uităm că ne găsim între două mari puteri!
Astea sunt probleme reale de dezbatere şi acţiune pentru candidaţii noştrii la europarlamentare! Pe care nu îi cunosc bine! Pe unii îi văd destul de preţioşi!
Nu arţagul, nu arătatul cu degetul este cheia credibilităţii!  
Vinovaţi suntem însă noi cei mulţi! Pentru că nu le-am arătat că sunt servitorii naţiunii! Aşa cum spunea domnul Ion Raţiu Dumnezeu să-l odihnească!
Mă duc la grădina de vară să beau o bere şi mă întreb retoric ca şi Pristanda: coane dar eu cu cine votez?

Veritas laborant nimis saepe, extinguitur nunquam (Desi respins de nenumarate
ori, adevarul nu piere niciodată).



joi, 15 mai 2014

30 de ani de la inaugurarea canalului Dunăre Marea - Neagră

    Astăzi la sediul Companiei Naţionale Administraţia Canalelor Navigabile a avut loc prima acţiune pentru marcarea  împlinirii a 30 de ani de la intrarea în exploatare a Canalului Dunăre Marea Neagră. La eveniment au participat realizatori ai acestui obiectiv - civili şi militari – parlamentari constănţeni, reprezentanţi ai Prefecturii, Consiliului Judeţean şi Primăriei Constanţa, IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, consulii Federaţiei Ruse şi Turciei, angajaţi ai  companiei.
Au ţinut scurte alocuţiuni:
- - domnul Daniel Georgescu, directorul Companiei Naţionale Administraţia Canalelor Navigabile,
-        - domnul  ing. Chiriac Avădanei, proiectantul acestui obiectiv,
-        - IPS Teodosie,
-         -senatorul Nicolae Moga,
-         -col. (r) Remus Macovei
-        -  col.(r) Mihail Gavrilă Andreescu.
Acestia  au reliefat importanţa acestui obiectiv pentru economia naţională a României  şi rolul deosebit pe care armata la avut în  realizarea canalului Dunăre - Marea Neagră.
 În perioada 1976-1984, din Ministerul Apărării Naţionale au fost detaşaţi pe şantierele canalului   6.700 cadre militare şi  91.000 de militari în termen.  Deasemenea armata a participat cu 1.200 utilaje de construcţii grele, 1.000 de autobasculante de 16t şi 400 de alte tipuri de autovehicule.
Din  cei 64,4 km armata a realizat aproximativ 40 km, volumul total al lucrărilor realizate de militari însemnând:
-         81 de milioane m.c.excavaţi în pământ şi rocă;
-         102 milioane tone transporturi;
-         4 milioane tone m.p. protecţiide mal;
-        3,1 milioane m.c. turnări de betoane în ziduri de sprijin şi alte diverse lucrări;
-         500 km. drumuri definitive şi tehnologice;
-         50 km. cale ferată.
În finalul evenimentului participanţilor le-au fost oferite plachete,  medalii  şi diplome de excelenţă.

Col.(r) Remus Macovei