La mitingul organizat de Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate în ziua de 7 octombrie 2011, pe platoul din faţa Universitaţii Naţionale de Apărare “Carol I”, cu ocazia Zilei Internaţionale a Muncii Decente şi a deschiderii lucrărilor Adunării Anuale Parlamentare NATO, a participat şi o delegaţie a Filialei 1 Constanţa , format din 50 membri.
La miting au fost prezenţi cîteva mii de membri ai sindicatului, din Bucureşti şi din judeţe apropiate, dar şi un număr impresionant de reprezentanţi ai Societăţii civile(sindicate, federaţii sindicale, Fundaţia Facias, ONG-uri). Am rămas plăcut impresionaţi de organizarea acestui miting, militarii dovedindu-şi cu această ocazie abilităţile în domeniu. Deasemenea am mai remarcat prezenţa discretă a forţelor de ordine.
Ca niciodata, la mitingurile organizate de SCMD, au fost prezenţi un număr mare de generali, în frunte cu fostul şef al Statului Major General – generalul Mihail Popescu.
În cuvintele lor reprezentanţii pensionarilor militari dar şi ai Societaţii civile s-au referit la gravele probleme cu care se confruntă societatea românească, la necesitatea elaborării unui program coerent de acţiune civică şi acţiunea unitară a tuturor celor interesaţi de revenirea la normal a societăţii româneşti.
Cel mai huiduit personaj la acest miting a fost Preşedintele României , Traian Băsescu, dar nu au fost uitaţi nici Emil Boc, Gabriel Oprea, Traian Igaş sau Elena Udrea.
În cuvîntul său , preşedintele filialei constănţene a SCMD s-a referit la următoarele aspecte:
- pensionarii solicită să fie respectaţi, au dreptul la o viaţă decentă şi nu la o ieşire rapidă, pe cît posibil pe cale naturală din “sistem” aşa cum îşi doresc actualii guvernanţi.
- pensionarii nu reprezintă cancerul bugetului românesc, aşa cum erau cu cinism acuzaţi de Traian Băsescu, adevăraţii vinovaţii găsinduse la Cotroceni şi Palatul Victoriei
- pensionarii solicită respectarea prevederilor legale , inclusiv cele ale Legii 263/2011,, privitoare la indexarea pensiilor.
- pensionarii nu pot accepta inpozitarea pensiilor, care ar insemna diminuarea şi mai accentuată a veniturilor de mult devenite insuficiente.
- este necesară atragerea la acţiunile SCMD şi a personalului activ în cîmpul muncii şi a tinerilor, deoarece dacă nu se va elabora un plan pe o perioadă medie şi lungă de timp pentru rezolvarea problematicii pensiilor , vor ajunge şi ei în aceeaşi situaţie ca noi.
- Este absolut necesar ca la nivel local şi central să se acţioneze pentru desfăşurarea în perioada imediat următoare a unor acţiuni ferme a tuturor forţelor interesate de înlăturarea actualilor guvernanţi care prin incompetenţă au adus România în colaps economic şi social.
În finalul mitingului manifestanţii au aprobat în unanimitate textul Platformei Civice, care reprezintă programul de acţiune al Societăţii civile.
Biroul Operativ al SCMD –filiala Constanţa.