miercuri, 3 martie 2010

SCRISOARE-APEL

CATRE PARLAMENTARII DIN COLEGIILE JUDETULUI CONSTANTA

DOAMNELOR SI DOMNILOR SENATORI SI DEPUTATI,
     Actuala sesiune parlamentara pune in fata dumneavoastra o problema de mare responsabilitate politica si constiinta civica referitoare la dezbaterea si adoptarea legislatiei nationale din domeniul asigurarilor sociale (si nu numai!), cu rezonanta si implicatii in planul consolidarii statutului Romaniei de tara membra NATO si UE.
     In acest sens, Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate filiala Constanta, Asociatia Cadrelor Militare in rezerva si  retragere,,Roland Parlogeanu” ,  în deplin acord cu toate asociatiile Cadrelor Militare in rezerva şi retragere din ţara, va supunem atentiei cateva consideratii si va invitam la o analiză profundă şi realistă asupra situatiei dezonorante si nedrepte in care se incearca sa fie adus personalul militar din Armata, activ sau in rezerva (pensionarii militari), rugandu-va ca prin atitudinea, comportamentul politic si votul exprimat sa va precizati clar pozitia fată de starea actuala si viitorul acestei categorii sociale in societatea romaneasca.
     Consideram ca s-a ajuns la momentul la care trebuie sa se puna capat “ofensivei antiarmate” prin care se incearca inducerea, in constiinta opiniei publice, a unei serii de neadevaruri, invective, acuze si ineptii la adresa veniturilor actuale ale militarilor activi si in rezerva, ignorandu-se sau trecandu-se sub tacere cu buna stiinta specificul, particularitatile, greutatile si servitutile profesiei de “militar”, pe care slujitorii tarii aflati la datorie sub Drapel o exercita cu credinta si devotament, sub prestare de juramant.
     In mod deliberat si din respect pentru timpul dumneavoastra nu aducem in discutie in aceasta scrisoare-apel unele argumente asa-zis “emotionale”, desi ele sunt absolut reale si pertinente!, in legatura cu statutul social al militarilor (in special  responsabilitatile, riscurile si servitutile profesiei de militar: asumarea sacrificiului suprem; limitarea drastica a exercitiului unor drepturi si libertati fundamentale;  inexistenta contractului de munca / cartii de munca in conditiile unui program de munca nenormat; interdictia accesului la surse suplimentare de venit; mutarile la ordin dintr-o garnizoana in alta cu implicatii majore asupra situatiei familiale etc.).
     Va reamintim, in schimb, ca Armata este prima institutie a statului roman care a facut o reforma reala in procesul de aderare la structurile euro-atlantice, reducandu-si efectivele, in baza prevederilor Tratatului de la Viena, de la peste 350.000 - in 1996,  la 75.000 - in 2007. In acest context, peste 40.000 de cadre militare au fost nevoite sa paraseasca sistemul si sa-si incheie cariera militara inainte de termen si  in plina ascensiune profesionala, cu garantia ca legislatia adoptata de statul roman le asigura recunoasterea si rasplata muncii depuse precum si continuarea activitatii in alte sectoare.

     DOAMNELOR SI DOMNILOR PARLAMENTARI,
     In decursul procesului complex si anevoios de transformare,  Armata a desfasurat o ampla activitate de documentare asupra legislatiei care sta la baza organizarii si functionarii structurilor militare active si de rezerva din tarile cu democratii avansate, iar principiile acesteia au fost utilizate la realizarea cadrului legislativ actual, constituind un important atu in procesul de aderare la NATO si UE.
     Tocmai de aceea, prin acest apel va solicitam:
     1. Sa sustineti eliminarea din continutul Legii privind sistemul unitar de pensii a prevederilor referitoare la militari, precum si mentinerea actualei Legi nr. 164/2001 privind pensile militare de stat (cu completarile si modificarile ulterioare) care se incadreaza in pilonul al doilea privind schemele ocupationale (profesionale) guvernate de Directiva Europeana nr. 86/378/EEC, modificata prin Directiva nr. 97/96/EEC.
     Ar fi o eroare impardonabila sa nu se tina cont de acest argument, in favoarea altora de circumstanta, mai ales ca principiile care stau la baza pensiilor militare de stat din legea aflata in vigoare sunt deja aliniate la legislatia europeana (pentru edificare prezentam o situatie comparativa in documentarul anexat). Anexa Nr. 1
     Va informam in acest context ca, prin Decizia nr. 20/02.02.2000, Curtea Constitutionala a dispus cu privire la necesitatea mentinerii sistemului pensiilor militare de stat: “… reglementările referitoare la pensia de serviciu pentru militari, cu diferenţele pe care această pensie le prezintă faţă de pensia comună de asigurări sociale, nu constituie o încălcare a principiului egalităţii cetăţenilor în faţa legii, principiu prevăzut de art. 16 alin.(1) din Constituţie, ci reprezintă o recunoaştere a interdicţiilor severe şi a riscurilor sporite la care această categorie profesională este supusa”. Curtea Constitutionala retine, asadar, ca instituirea pensiei de serviciu pentru cadrele militare nu reprezinta un privilegiu, ci ea este justificata in mod obiectiv, constituind o compensare partiala a inconvenientelor ce rezulta din rigoarea statutelor speciale carora trebuie sa li se supuna militarii. Anexa Nr. 2.
     Mai mult, va reamintim, stimati parlamentari, ca sistemul pensiilor militare in Romania are izvoare istorice inca din 1829-1830, fiind perfectionat si consacrat definitiv in timpul lui A.I. Cuza prin infiintarea Casei de Pensii a Armatei si legiferat sub domnia lui Carol I, sistem pe care nici comunistii nu au indraznit sa-l abroge!
     Singura alternativa acceptabila din punct de vedere al legislatiei europene referitoare la mentinerea distinctiei dintre pensiile ocupationale si cele bazate pe contributivitate ar putea fi  cuprinderea principiilor care guverneaza  reglementarile actuale referitoare la pensiile militare de stat (L. 164/2001) intr-un capitol distinct al Legii privind sistemul unitar de pensii supusa dezbaterii Parlamentului.
     2. Va solicitam, de asemenea,  sa interveniti categoric pentru eliminarea tuturor reglementarilor referitoare la recalcularea pensiilor aflate in plata la data publicarii in MO a Legii privind sistemul unitar de pensii.
Apreciem ca aceste reglementari incalca nu numai principiul “neretroactivitatii” prevazut de Art 15, aln (2) din Constitutia Romaniei, ci introduce premisa falsa ca pensiile ocupationale actuale pot fi recalculate ca si cum ar fi fost obtinute in baza principiului contributivitatii prevazut in proiectul legii supus dezbaterii la art.2, lit.c) conform caruia „fondurile de asigurări sociale se constituie pe baza contribuţiilor datorate de persoanele fizice şi juridice participante la sistemul public de pensii, drepturile de asigurări sociale cuvenindu-se în temeiul contribuţiilor de asigurări sociale plătite”.
     Daca prin lege militarul iesit la pensie nu a contribuit la sistemul de asigurari sociale, cum putem inventa o contributie virtuala, atat timp cat, in intelesul art.3, aln. (1) din proiectul legii militarul nu a a avut calitatea de “asigurat” in sistemul public de pensii (“persoană fizică pentru care angajatorul este obligat să reţină şi să plătescă contribuţia individuală de asigurări sociale”)  şi nici de “contribuabil”  („persoană fizică sau juridică care plăteşte contribuţii de asigurări sociale sistemului public de pensii”).  Faptul ca militarii nu au avut niciodata pana acum “Carte de munca” ar trebui sa constituie un argument la fel de convingator, in acest sens!
     In plus, referitor la metodologia recalcularii va supunem atentiei faptul ca prin Decizia nr. 120/2007 Curtea Constitutionala a dispus ca: “In toate cazurile  in care din recalculare, rezulta un cuantum mai mare al pensiei se va plati acesta, iar daca noul cuantum rezultat este mai mic, se va acorda in continuare pensia anterior stabilita si aflata in plata, fara a se aduce vreo atingere drepturilor legal castigate anterior
     3. Va sugeram sa corectati si sa corelati prevederile Capitolului IV din Legea nr. 329/2009 referitoare la interzicerea cumulului pensie-salariu peste un anumit plafon, cu  cele ale noii Legi privind sistemul unitar de pensii. Apreciem ca acestea sunt nu numai neavenite, dar si antiumane, antieuropene si anticonstitutionale afectand in mod direct cadrele militare ajunse in postura de “pensionari”  datorita procesului de restructurare a Armatei.
     4. In fine, va rugam sa constatati ca proiectul supus dezbaterii este in totala contradictie cu prevederile art. 35 cap. IV din recentul proiect al salarizarii unitare, trecut prin parlament prin asumarea raspunderii guvernului, potrivit caruia “prevederile referitoare la calcularea, retinerea si virarea contributiilor pentru asigurari sociale de stat nu se aplica cadrelor militare in activitate…”
     5.  În plus, greselile grosolane din continutul legii  duce la ideea ca aceasta a fost facuta la repezeala “pe genunchi”. Spre exemplificare,  la Art.63 (4) al Legii privind sistemul unitar de pensii publice, cuantumul pensiei anticipate partial, prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limită de varstă cu valoarea enormă de 0,75% pentru fiecare lună de pensionare conduce la situatii aberante, ca de exemplu:
       Cazul 1 – o persoana care a contribuit timp de 35 ani la sistemul public de pensii si care se pensionează anticipat partial cu 5 ani (adica 60 luni) mai devreme, va primi o pensie mai mica cu 60 x 0,75 % = 45 % din cuantumul pensiei pentru limită de varstă;
       Cazul 2 - o alta persoana care a contribuit timp de 15 ani la sistemul public de pensii si care se pensionează pentru limită de varsta primeste o pensie mai mică cu 43 % decat pensia pe care ar primi-o dacă ar fi contribuit timp de 35 ani la sistemul public de pensii si s-ar pensiona pentru limită de varsta.
     Asadar, cei care au contribuit timp de 15 ani la sistemul public de pensii va primi o pensie mai mare cu 2 % decat cei care au contribuit timp de 35 de ani la sistemul public de pensii !!!
     6. La salarii si pensii unice, este normal sa existe drepturi, obligatii si raspunderi similare, ceea ce ar presupune:
a) abrogarea L 80/1995 privind Statutul Cadrelor Militare, sau cel putin abrogarea urmatoarelor articole: 1; 8 lit.a; 3; 7; 28; 29; 30; 31;
b) desfiintarea tuturor regulamentelor militare si inlocuirea acestora, ca in toate celelalte institutii, cu un regulament de ordine interioara;
c) desfiintarea Justitiei Militare, concomitent cu abrogarea din Codul Penal a infractiunilor cu caracter militar;
d) aplicarea integrala a Codului Muncii si in armata, in special prevederile referitoare la plata orelor suplimentare, efectuate in serviciul de zi, la alarme, la aplicatii, la trageri, la catastrofe naturale si enumerarea ar putea continua;
e) sa se aprobe ca in lunile de vara, militarii sa poata purta tinuta civila lejera la serviciu ca toti functionarii publici, iar pe raspundere proprie si in Irak, Afganistan, etc;

     DOAMNELOR SI DOMNILOR PARLAMENTARI,
     Luand act de situatia actuala, nu putem sa nu ne intrebam: militarii au gresit atunci cand la Revoluţie au predat puterea unor politicieni nepregatiti, atunci cind au acceptat o restrucurare a institutie fara un plan de perspectiva fapt ce a dus la desfiinţări şi reînfiinţări de unitaţi fara logica si cheltuieli enorme, atunci cind am acceptat sa folosim tehnica invechita, luata la mina a doua, adevarate cosciuge plutitoare, zburătoare sau terestre,  atunci cînd am contribuit la aderarea Romaniei la NATO si UE sau gresesc acum, acceptand masurile propuse spre adoptare de actualul guvern? Cine doreste decredibilizarea, demobilizarea si demotivarea cadrelor militare ale  Armatei si in ce scop se actioneaza in aceasta directie ?!
     In ceea ce ne priveste, ramanem ferm atasati valorilor occidentale si nationale si ne rezervam dreptul de a utiliza gradual toate formele legale ale activitatii sindicale, in plan intern si international, pentru ca Armata Romaniei, activa si in rezerva, sa asigure prezervarea irevocabila a acestor valori.

     SINDICATUL CADRELOR MILITARE DISPONIBILIZATE
     FILIALA CONSTANTA
     Presedinte Col.(r) Macovei Remus

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu