miercuri, 14 iulie 2010

Asumati-va raspunderea, domnilor guvernanti!


    “Dacă nu facem treaba asta suntem nişte tîmpiţi!” este afirmaţia şocantă a principalului consilier economic al primului ministru, doamna Andreea Vass Paul, referindu-se  la setul de masuri de austeritate, cele mai dure din Europa, pe care guvernul român le avea în vedere pentru scoaterea României din criză. Guvernul Boc îşi va asuma răspunderea pe aceste masuri, considerând că afectarea gravă a intereselor milioanelor de salariaţi şi pensionari este singura măsură posibilă.
   Guvernul şi-a asumat răspunderea , aşa cum şi-a asumat şi guvernarea, sperând că la fel ca şi predecesorii lor, nu vor răspunde şi nu vor plăti niciodata pentru dezastrul lăsat în urmă, inclusiv în cazul unui foarte posibil eşec al acestor masuri de austeritate.
Liderii PDL cunoscând faptul că “ românii sunt manipulabili, pe fondul stomacului gol şi al alcoolului”, cum cu cinism consemna pe blogul personal aceeaşi Andreea Vass Paul,
 pe timpul campaniilor electorale s-au prezentat în faţa alegătorilor cu  sloganurile ”PDL ţine cu tine!”,”La bine şi la greu!, “România pe mâini bune!” , promovând un mesaj public anticorupţie şi promiţând asigurarea unui nivel de trai decent tuturor românilor.
   După ajungerea la guvernare specialiştii partidului au elaborate un program de guvernare pentru perioada 2009-2012 care prevedea” protejarea intereselor populaţiei (putere de cumpărare, capacitate de rambursare a creditelor bancare,pastrarea locurilor de muncă) precum şi asigurarea securităţii sociale
   Astăzi aceiaşi lideri ai partidului recunosc cu nonşalanţă că au minţit- făţiş, din neştiinţă sau prin omisiune.  Ştiau că România este într-o situaţie critică, dar au minţit pentru a ajunge la putere, aceasta fiind singura variantă care le permitea recuperarea, eventual cu un profit substanţial, a cheltuielilor enorme facute pe timpul campaniilor electorale. Bani la bugetul de stat mai erau. Astăzi banii s-au terminat şi aceiaşi lideri politici vor să convingă milioane de  salariaţi şi pensionari - nevinovaţi de dezastrul în care se află România - că trebuie să se sacrifice pentru interesul naţional. Reprezentanţii acestui guvern, caracterizat de Financial Times ca fiind în cel mai bun caz disfuncţional şi în cel mai rău, incompetent “, au tupeul să pretindă că ei reprezintă singura şansă de  scoatere a  României din marasmul economic, financiar şi social actual.
  
Ceea ce uită constant aceşti  lideri politici este faptul că orice act în viaţa publică implică şi răspunderea penală sau morală, care obligatoriu este asumată de persoana sau persoanele care au iniţiat sau derulat actul respectiv.
   Domnul prim-ministru Emil Boc este obligat să-şi asume răspunderea pentru elaborarea celor mai multe legi declarate neconstituţionale şi pentru adoptarea celor mai multe măsuri pe care ulterior le-a anulat.
  Primul-ministru, miniştri, miniştrii secretari de stat şi şefii agenţiilor guvernamentale trebuie să-şi asume răspunderea pentru încălcarea gravă a legilor pentru implementarea în funcţii decizionale a clientelei politice - formată din activistii de partid care au trudit în campaniile electorale, oameni de afaceri care au sponsorizat partidul dar şi din rude, prieteni şi amante - sub justificarea reformei administraţiei publice. În urma acestor acţiuni au rezultat mii de procese, soldate cu repunerea în funcţie a celor abuziv îndepărtaţi şi pagube materiale, care ar trebui imputate celor vinovaţi de crearea acestor situaţii şi nu plătite de la bugetul de stat.
   Nu este suficient că doamna Monica Macovei a arătat într-o emisiune tv ca şi PDL-ul fură, o minimă moralitate ar fi obligat-o pe distinsa luptătoare împotriva corupţiei să îi nominalizeze pe cei vinovaţi, cum şi cît au furat, astfel ca organele în drept să ia cu celeritate  masurile legale care se impuneau pentru sancţionarea celor vinovaţi şi recuperarea integrală a prejudiciului produs.  Deosebit de grav este că doamna Monica Macovei declară că primul-ministru, Emil Boc cunoaşte această situaţie dar nu a luat nici o măsură,  î mpotriva vinovaţilor. În oricare ţară europeană normală o astfel de declaraţie era urmată instantaneu de demisia primului-ministru.
   Preşedintele României a afirmat , la prima întilnire de la Snagov că premierul a fost minţit şi sabotat de miniştrii PDL”. Ce ţară este aceasta, daca în plină criză economică, primul –ministru este sabotat în aplicarea măsurilor stabilite pentru diminuarea efectelor acesteia de propriii colegi de partid şi, culmea, aceştia nu sunt destituiţi pe loc, nu răspund pentru gravele acuzaţii facute de şeful statului.
   Elena Udrea afirma şi ea că la luarea în primire a Ministerului Dezvoltării a descoperit un adevărat jaf al banilor publici. Cine sunt jefuitorii, cît au furat, cine a tolerat o asemenea situaţie, masurile de sancţionare a celor vinovaţi şi de recuperare a fondurilor jefuite, constituie probabil date confidenţiale,utile în lupta pentru putere în cadrul propriului partid şi pe care nu le vom cunoaşte niciodată. Singura certitudine este că la conducerea ministerului se afla un alt democrat liberal.
   Atât  doamna Monica Macovei cât şi doamna Elena Udrea  au solicitat în repetate rânduri separarea funcţiei publice de afaceri. Nu este suficient doar acest lucru. De ce să se aplice această masură doar acum şi nu de la începutul guvernării? Trebuie să fie prezentaţi  opiniei publice cine sunt cei care ajunşi la putere şi-au marit substanţial averile folosindu-se de achiziţiile publice, care este paguba produsă bugetului de stat şi  cum se pote recupera aceasta, dar şi  măsurile de sancţionare, inclusiv prin trimiterea la închisoare, a celor care au încalcat legile.
    Deşi funcţionează trei organisme pentru remedierea disfuncţionalităţilor în domeniul achiziţiilor publice- Autoritatea Naţională de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contractelor şi Consiliul Concurenţei- toate încadrate cu sute de funcţionari publici foarte bine retribuiţi, în acest domeniu are loc un adevarat jaf. Preşedintele Consiliului Concurenţei prezenta într-o conferinţă de presă că 9 din 10 licitaţii sunt trucate, fară a prezenta responsabilităţile pentru această situaţie şi masurile luate pentru sancţionarea celor vinovaţi de aceste practici.
    La rîndul său Dan Bitman are inconştienţa de a recunoaşte , într-o emisiune tv., că la nivelul Ministerului de Finanţe se cunoaşte cine şi cum fură, dar există firme care au interdicţie la control din parte organelor legal abilitate.
   Am prezentat aceste aspecte care seamănă izbitor cu o altă perioadă grea din istoria României,1916-1918, cănd politicieni iresponsabili, afectaţi de meningita morală”, au provocat un adevărat dezastru naţional.
   Astăzi, din păcate, toţi românii au fost afectaţi de această boală necruţătoare. Românilor le-a placut în campania electorală să fie minţiţi frumos, au preferat să mănînce mici, cîrnaţi şi caltaboşi, să bea vin şi bere, să danseze pe manele, să primească diverse cadouri, inclusiv bani pentru voturi. Acum a venit momentul decontărilor. Degeaba aruncă cu roşii şi ouă în cei pe care i-au facut oameni. Atunci când nu ştii să-ţi foloseşti cea mai formidabilă armă la dispoziţie, votul, nu ai dreptul să te plîngi, trebuie să-ţi asumi răspunderea.
    Românii, în loc să trăiască bine, din propria greşela , au ajuns, ca de atâtea ori în zbuciumata lor istorie,  să se zbată în sărăcie şi mizerie, urmare a masurilor lute de cei care i-au înşelat şi a caror singură preocupare a fost asigurarea propriei bunăstări materiale.
   Spre deosebire de alte dăţi, romănii au o mare şansă de a-şi recăpăta demnitatea. Să  realizeze că sunt europeni şi să se bată pentru obţinerea şi menţinerea drepturilor de care toţi ceilalţi europeni se bucură de mult timp.Nu mai pot fi obligaţi să tacă, au dreptul să ceară şi să oblige propriii guvernanţi să respecte legile României şi prevederile legislaţiei europene.
   Un prim pas spre normalitate ar consta în  obligarea actualilor guvernanţi în asumarea răspunderilor pentru dezastru în care au adus, într-un atât de scurt timp,România.

     Preşedintele SCMD-filiala Constanţa
    

4 comentarii:

  1. IAR NE TRAG COLEGII CLAPA-INTRATI PE LEG.119 DIN 2010, SARITI CAT SE MAI POATE

    RăspundețiȘtergere
  2. Ati exprimat foarte bine ceea ce multi intelegem si gandim!

    RăspundețiȘtergere
  3. MICA PUBLICITATE-PROGRAMUL RABLA

    Vind 'rabla'avariata,
    Nr.locuri;22 milioane,
    km parcursi reali 238 391,
    pe butuci,
    ultimul proprietar

    Stare tehnică:
    Are probleme cu alimentarea, o mică defecţiune la mecanismul de direcţie, că nu ţine linia dreaptă, şi merge cam înfrânată. Cutia de viteze e blocată în marşarier. Este înmatriculată în Europa, cu numere provizorii, se mai poate circula cu ea maxim sase luni.

    Istoric:
    Este fabricată acum 2000 de ani, sub licenţă romană. A fost avariată în repetate rânduri. Prima dată a fost condusă de nişte ciobani, dar au mai călărit-o şi alţii. A fost reparată numai cu piese second hand, aduse de pe la turci. O perioadă a fost condusă bine de nişte nemţi,si binisor de un oltean cizmar de meserie, dar apoi a încăput iarăşi pe mâna unor idioţi care au băgat-o prin toate gropile.
    Exteriorul a fost vopsit în 1989, dar interiorul este încă plin de rugină de la'mormanele de fier vechi' . A mai avut câteva reparaţii capitale, în 1600, 1859 şi 1918, dar a mai şi pierdut o parte din piese.

    Combinaţii:
    Predau leasingul, mai sunt de plată la ea câteva zeci de rate FMI. Accept şi variante de schimb cu o ţară similară din Africa , oricât de mică ar fi dar să funcţioneze.

    De ce o vând:
    Sincer să fiu, o vând că m-a lăsat în drum şi nu mă pricep la ea. Plus că îmi consumă cam mult, şi ca s-o repar mă costă cât nu face. Oricum, eu n-am permis de conducere pentru categoria asta de ţară, aşa că să o conducă cine s-o pricepe. Dacă nu o vrea nimeni, o dezmembrez şi o vând pe bucăţi. E păcat de ea, vă spun. Sper să o ia cineva care ştie să o aprecieze.

    RăspundețiȘtergere
  4. Oameni buni . Sunteti nebuni sa tot cereti guvernului sa-si asume raspunderea . Pai si-a asumat-o, pe masurile de austeritate si si-o mai asuma pe legea pensiilor si pe tot ce noua nu ne convine . Iar voi ii dati inainte cu asumatul .Pai ce le reprosati ? Ca ei asta fac .. isi asuma raspunderea pe toate legile care nu pot trece prin parlament .
    Cezare , e vre-un blog, vre-o pagina , vre-un site unde sa nu te fi plans ca colegii pensionati dupa 2000 te inseala ? Baiatule du-te mama si te resetaza sau cum iti place sa spui , baga de o trepanatie doua . Pai tu zbieri pe unde poti ca iara te discrimineaza colegii tai . Dar ce ai auzit pe cineva , Ca guvernul e condus de SCMD ? SAU CA MEMBRII SCMD SUNT PARLAMENTARI ? ESTI CU CAPUL BAIATULE . SCOATE CAPUL DIN PAMANT ,TRECI LA JUG ALATURI DE CEILALTI PROSTI LA CARUTA ASTA CARE VREA SA MAI FACA CEVA BINE SI LASA BOCETELE EGOISTE.Care colegi iti trag clapa ? Ai vazut pe cineva din SCMD dand decrete sau ordonante de urgenta?

    RăspundețiȘtergere