luni, 5 septembrie 2011

Turtucaia - comemorari de istorie


Am fost şi anul acesta la Turtucaia

        La invitaţia Muzeului de Istorie din Tutrakan (Turtucaia), Asociaţia Naţională Cultul Eroilor- filiala Constanţa, în colaborare cu Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate, a asigurat, în ziua de 4 septembrie 2011, participarea unei delegaţii de 70 cadre în rezervă şi retragere, profesori şi elevi din Constanţa, Medgidia, Mangalia, Mihail Kogălnicenu, Cobadin, Băneasa şi Lumina la ceremonialul militar şi religios organizat la Cimitirul militar de onoare Şumenţi (Daidîr), situat la 8 km de Tutrakan, cu ocazia comemorării a 95 de ani de la bătălia de la Turtucaia .

La festivităţi a participat Preşedintele Bulgariei, domnul Gheorghi Pîrvanov şi cadrele cu funcţii de conducere a armatei.

        Delegaţia constănţeană a depus coroane de flori la Monumentul central comemorativ care păstrează inscripţiile iniţiale în limba română, bulgară, germană şi turcă: „Onoare şi admiraţie celor care au ştiut să moară vitejeşte pentru ţara lor”.
Festivităţile s-au încheiat cu o spectaculoasă reconstituire a bătăliei din 1916, realizată de grupurile de păstrare a tradiţiilor militare din Bulgaria şi România.

Cimitirul de onoare Şumenti(Daidîr) a fost construit de Societatea “Cultul Eroilor”în anul 1926 aici fiind înhumaţi 8.000 de militar bulgari, germani, români şi turci, în morminte individuale şi în două gropi commune. Aceştia au murit în bătălia de la Turtucaia sau pe raza judeţului Durostor.


        Fondurile necesare au provenit din subscripţii, la care au participat toate localităţile dobrogene. Astfel comuna Constanţa a depus din bugetul pe anul 1920/1921, în contul deschis la Banca Populară Regele Carol I din Turtucaia , pentru ridicarea monumentului dedicat ostaşilor români morţi la Turtucaia, suma de 500 lei.

        Reprezentanţii Asociaţiei Naţionale “Cultul Eroilor”- filial Constanţa au invitat omologii din Bulgaria să participe la acţiunile care vor fi organizate în luna septembrie pentru comemorarea a 95 de ani de la intrarea României în primul război mondial.
        Preşedintele SCMD-filiala Constanţa
        Col.(r)Remus Macovei