luni, 25 iunie 2012

Tabăra de voluntari germano-română la Constanţa




Uniunea Populară Germană pentru Îngrijirea Mormintelor de Război, asociaţie de utilitate publică aflată sub patronajul Preşedintelui Germaniei – prin  filiala landului Meklenburg-Vorpommern -  a  organizat o Tabara de tineret germano-română care a avut ca obiectiv executarea unor lucrari de intretinere ale parcelei militare germane din Cimitirul central Constanţa. La activitatea care s-a desfăşurat în perioada 12-22 iunie 2012  au participat 11 tineri germani din localitatea Gelbensand, coordonaţi de prefesorii Petra şi Holger Klawitter şi 11 tineri de la Colegiul “Andronic Motrescu” din Rădăuţi , coordonaţi de profesoarele Cristina Angelica Grujincu şi Cristina Florea.
Pe timpul desfăşurării taberei au fost efectuate lucrări de întreţinere constînd în îndepărtarea  ruginii de pe împrejmuirea exterioară( lanţul exterior şi stîlpii de susţinere ), vopsirea împrejmuirii exterioare, curăţirea celor 205 însemne de căpătîi şi a monumentului central, curăţirea căilor de acces şi îndepărtatrea resturilor vegetale existente în zonă. Demn de remarcat este faptul că lucrările s-au desfăşurat la temperaturi de peste 30 grade.
Programul tinerilor voluntari “ europeni” a cuprins şi excutarea unor vizite la obiective din Constanţa ( Muzeul Marinei, Portul Maritim, Mamaia), Cimitirul de onoare Mircea Vodă, Monumentul de la Adamclisi, Mînăstrirea Sfîntul Andrei, Delta Dunării, Palatul Parlamentului şi Muzeul Aviaţiei din Bucureşti.
Desfăşurarea în bune condiţii a taberei a fost posibilă şi datorită sprijinului acordat de Asociaţaia Naţională Cultul Eroilor “Regina Maria”filiala Constanţa.
În ziua de 21 iunie a avut loc un ceremonial de închedere a taberei, organizat de Asociaţia Naţională Cultul Eroilor”Regina Maria” filiala Constanţa  la care au participatat : subprefectul Aidun Curt Mola,reprezentantul Uniunii Populare Germane pentru Îngrijirea Mormintelor de Război, domnul Cristian Scarlat şi   reprezentanţii  filialelor constănţene ale  Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor “Regina Maria”filiala Constanţa, Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere, Uniunii Naţionale a Veteranilor  de Război, Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate şi Forumului Democrat German, reprezentanţi ai Ligii Maiştrilor Militari din Marina Militară şi Ligii Militarilor Profesionişti  şi  elevi de la  Colegiului Naţional Mircea cel Bătrîn”
Profesoara Petra Klawitter, şefa taberei, a predat Parcela de onoare a  militarilor germani, reprezentantului administraţiei Cimitirului Central, după care s-au depus coroane de flori.
Din partea Prefecturii Judeţului Constanţa au fost înmînate diplome tuturor participanţilor la Tabara de tineret germano-română.


Preşedintele Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor”Regina Maria”filiala Constanţa
Col.(R) Remus Macovei