sâmbătă, 2 iunie 2012

ZIUA REZERVISTULUI LA CONSTANŢA



În conformitate cu prevederile H.G. nr. 467/12 mai 2010, în fiecare an la data de 31 mai , se sărbătoreşte Ziua rezervistului militar. La Constanţa doar Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate şi Asociaţia Cadrelor în Rezervă din MAI ”Tomis”Constanţa au  organizat  separate adunari festive, celelalte instituţii publice din cadrul sistemului de apărare ignorînd acest eveniment.
Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate a organizat adunarea festivă în ziua de 31 mai 2012 în  Sala de protocol a Casei de cultură a Sindicatelor.
Adunarea a fost deschisă de col.(r) Remus Macovei care a dat citire mesajului adresat rezerviştilor militari de către ministrul apărării naţionale , generalul locotenent Corneliu Dobriţoiu. Participanţii şi-au exprimat încrederea că noua conducere a M.Ap.N. va reuşi, în cadrul actualei coaliţii aflate la guvernare, rezolvarea gravelor probleme cu care s-au confruntat rezerviştii militari în ultimii doi ani.
Cei prezenţi au apreciat că este absolut ruşinos mesajul adresat de preşedintele României, cu ocazia Zilei rezervistului militar. Rezerviştii ar fi vrut întradevăr să fie permanent în atenţia factorilor de decizie,ar fi vrut să fie consideraţi ca un segment socio-profesional distinct administrat cu deosebită grijă aşa cum se întîmplă în celelalte ţări civilizate.Atunci cînd guvernanţii portocalii ne umileau şi ne batjocoreau, uitînd că reprezentăm un nesecat izvor de de valori, nu l-am simţit niciodată apropiat pe domnul preşedinte. Ba dimpotrivă.Mesajul preşedintelui, în stilul său caracteristic, urmăreşte un singur obiectiv acela de a dezbina în continuare asociaţiile cadrelor în rezervă şi în retragere.
S-a exprimat susţinerea efortului ministrului apărării naţionale, cu propuneri concrete, care să contribuie la rezolvarea cît mai rapidă a problematicii pensiilor militare, nu de alta,  dar timpul este necruţător cu rezerviştii militar.
Adunarea a fost încheiată de col.(r) Alexandru Birou care a încîntat asistenţa prezentînd cîteva fabule,creaţie personală, al căror conţinut este strîns legat de politicieni şi caracteristicile actuale ale societăţii românşti contemporane.
Asociaţia Naţională a Cadrelor în Rezervă din MAI”Tomis”Constanţa a organizat acest eveniment în ziua de 01 iunie 2012 la Sala de festivităţi din sediul Poliţiei Municipale, concomitent cu Coferinţa anuală şi aniversarea a 21 de ani de la înfiinţare..La adunarea festivă a participat şi o delegaţie a Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate.
Problemele discutate au fost aproape identice cu cele ridicate cu o zi înainte de sindicaliştii militari.S-a manifestat încrederea că totuşi actualii guvernanţi par hotărîţi să acţioneze cu fermitate pentru rezolvarea gravelor inechităţi şi ilegalităţi apărute pe timpul procesului de racalculare şi revizuire a pensiilor militare.
În intervenţia sa col.(r) Remus Macovei a punctat următoarele probleme:
-          A criticat absenţa reprezentanţilor autorităţilor locale
-          S-a facut un prim pas spre normalitate prin Memorandumul adoptat de guvernul Ponta oprindu-se reţinerea sumelor primite necuvenit de pensionarii a căror pensii au fost diminuate în urma procesului de revizuire
-          Urmează proba de foc din ziua de 11 sau 12 iunie cînd parlamentarii ar trebui să aprobe anularea plăţilor ca urmare a regularizării şi revenirea pînă la sfîrşitul anului 2012 la pensiile avute în plată la nivelul lunii decembrie 2010 pentru cei cu pensiile micşorate.
-          În loc sa ne plîngem să facem propuneri pentru elaborarea legii ocupaţionale către conducerile ministerelor noastre, ajutînd astfel cu expertiza noastră profesională la realizarea unei legi viabile.
-          Perioadele care vor urma vor fi deosebit de dificile şi numai prin acţiuni unite ale tuturor asociaţiilor rezerviştilor vom putea avea cîştig de cauză, să obligăm conducătorii acestora să renunţe la orgolii şi ambiţii personale, care au făcut atîta rău unităţii de acţiune în periadele anterioare.
Momentul deosebit al adunării a fost lansarea cărţii fostului ministru de interne Doru Viorel Ursu intitulată”Sînge şi carne de om”, dedicată memoriei eroilor martiri din MAI căzuţi la datorie în decembrie 1989.








Preşedintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate – filiala Constanţa
Col.(r) Remus Macovei