luni, 23 iulie 2012

Domnul Traian Băsescu trebuia să existe?


                             Comandor marină rez dr. Golea Pompiliu
          Am să spun ceva, care s-ar putea să supere pe mulţi din cei care se vor apleca asupra rândurilor scrise de mine. Că domnul preşedinte suspendat Traian Băsescu trebuia să existe!
            Nu am să mă refer la alegerea lui din toamna lui 2004. Am şi eu culpe şi astăzi regret!
            A revenit la putere în toamna lui 2009, pe un val de populism (să nu uităm că populismul a fost un curent pornit din Rusia ţaristă  din anii 70 ai secolului XIX).
Mulţi dintre noi au fost sideraţi de cuvintele domniei sale. Moguli comunişti corupţi! Reforma statutului! Cam asta era motto-ul!
Noi fusesem deja vrajiţi de Consensul de la Washinghton aplicat încă de la începutul acestui mileniu şi nu ne reveneam din  frenezia consumului. Capitalul străin speculativ de tip intra –firmă încă ne ascundea adevărata performanţă.
Domnul preşedinte Basescu găsea mereu teme care să ne abată atenţia de la problemele ce urmau să vină. Mai mult în toamna lui 2008, emisarii domniei sale tratau laViena un împrumut de la FMI care avea să fie în principal destinat băncilor străine care ameninţau că pleacă din ţară cu capital cu tot. Banii intrau în Banca Naţională, dar domnul guvernator Mugur Isărescu urma să scadă procentul rezervelor minime obligatorii pentru bănci, lăsându-le acestora posibilitatea să folosească banii avuţi la dispoziţie. Mulţi din aceşti bani au luat drumul la băncile mamă. Incepea criza în vest.
            Aşadar erau semne că vestul şi implicit şi economia românească intră în contracţie! Chiar şi eu un simplu om din societatea civilă am atras atenţia pe diferite site-uri  la acest pericol!
            Domnia sa, spunea mereu că recesiunea din vest nu avea să atingă România. Iar cei mai mulţi dintre noi, naivi credeau acest lucru. Pericolul mogulilor şi comuniştilor era mai puternic!
            Cu toate controversele legate de acurateţea procesului electoral un lucru este clar: că cel puţin jumătate din votanţi au preferat pe domnul Traian Băsescu!
Şi aceasta opţiune trebuie să fie un prilej de reflecţie!
A urmat tergiversarea elaborării proiectului de buget din ianuarie 2009. Domnul premier  Boc se eschiva de la fundamentarea proiectului de buget. De ce?
Pot specula având în vedere interesele unor agenţi economici care l-au sprijinit! Ne amintim ce spunea presa acelei perioade!
A urmat reforma statului! Brusc ne-am trezit cu formula statului minimal! Elaborată de un partid care de la concepţie social democrată a trecut brusc la dreapta! La o dreaptă aş putea spune  mult peste una promovată de liberalii români vreodată!
Peste două sute de mii de firme au fost desfinţate ca urmare a măsurilor cu impozitul forfetar! Ne amintim de măsurile domnului  ministru al finanţelor Pogea Gheorghe.
S-a zis firme ineficiente. Nu am înţeles cine îşi poate permite în contextul social politic modern, să desfinţeze prin metode administrative o proprietate privată pe motiv că e ineficientă.
Numărul de şomeri a crescut la cifre astronomice. Ascuns cu dibăcie în calcule care arătau că rata şomajului este chiar mai mică decât în vest.Au urmat negocieri cu  FMI care din punctul meu de vedere nu trebuie acuzat. Pentru că reprezentanţii săi  negociază iar oamenii noştrii politici trebuiau sa aibă poziţii raţionale. Negocierea este rezultatul unui compromis rezonabil nu al unor cedări unilaterale. Domnul preşedinte suspendat Traian Băsescu s-a implicat personal în negocieri.
Un preşedinte jucător din acest punct de vedere.
Să ne amintim că nici un împrumut de la FMI nu a fost trecut prin girul parlamentului.
Reprezentantul legitim ales de noi, chiar şi aşa făcut swaizer, prin traseism politic!
Nu s-au negociat măsuri active. Domnul preşedinte ne spunea că noi nu putem combate recesiunea; vom scăpa de ea, când vestul va trece de această perioadă!  
Deci sa nu facem nimic! Să fim pasivi! Ce sunt alea strategii de promovare ale produselor noastre către ţările emergente de atunci! Brazilia, China, Rusia, India şi lista poate continua!
Ce înseamnă stimularea capacităţilor productive? Să ne amintim ce spunea Mihai Eminescu în ziarul Timpul la 2 octombrie 1879 :” Înmulţirea claselor consumatoare şi scăderea claselor productive, iată răul organic în contra căruia o organizare bună trebuie să găsească remedii”.  
Scurta perioadă de înviorare din vest din primăvara lui 2010, ne-a permis să avem un export temporar suplimentar generat de cererea din vest  atenţie subvenţionată! Astfel am ieşit din recesiune! Pentru scurt timp, pentru că lipsind  măsurile active, oferta noastră s-a gripat!  
În schimb a venit austeritatea cu tăieri de pensii şi salarii. Cu creşterea dependenţei noastre de creditarea internaţională pentru care avem de plătit fiecare  4500 euro! Cifre calculate de specialişti.
Dar austeritatea a fost pentru cei mulţi. Cei puţini prin contracte cu statul au reuşit să se îmbogăţească. Oare astea sunt principii de dreapta? Nu prea!
Au fost lovite sectoare vitale: cultura educaţia şi sănătatea! Cei trei piloni de bază ai unei naţiuni! Care ne definesc ca popor! Şi care constituie vectori de creştere economică. Am plonjat într-un  model de societate vulgară. Unul din consilierii domnului preşedinte suspendat Traian Basescu spunea în ziarul Gândul din 14 .09. 2010 despre sănătate: "Sincer vorbind, morbiditatea este atât de redusă - chiar dacă este, nu ştiu, 45% pe diferite boli grave - tot mi se pare puţin. Şi, la drept vorbind, şi dacă ar fi de 89% mie mi se pare că adesea este un tip de risc pe care un om de o anumită factură este dispus să şi-l ia" Aţi înţeles desigur că îl citam pe domnul Cătălin Avramescu!
Cu alte cuvinte: aveţi bani trăiţi, nu aveţi puteţi pleca în neant ! Sistemul nu vă poate susţine! Ceaiul de păducel este leacul miraculos. Nu am auzit de vreo luare de poziţie a preşedintelui meu la această opinie!
Dacă din 2009,  avem peste jumătate din absolvenţii de liceu fără bacalaureat oare este vina exclusivă a profesorilor? Despre care domnul preşedinte suspendat spunea că sunt cel mai bine plătiţi la ora de predare! Ciudată observaţie! Uitând că prestaţia didactică a unui profesor este urmarea acumulărilor din studiul realizat în mai multe ore! Plătiţi din ce în ce mai prost şi umiliţi!
Tot domnia sa recomanda ca medicii şi profesorii să plece din  ţară! Un popor fără carte şi sănătate e uşor de dus de nas! Nu vreau să vorbesc despre macularea cadrelor militare în rezervă e un capitol deja ştiut!
Economia practic s-a gripat o dată cu reintrarea vestului în recesiune! Au urmat diversiunile, spectacolele cu cu corupţia! Mai mulţi din opoziţia de atunci şi mai puţini din tabăra puterii! Panem et Circum!
Protestele populare ce au urmat au fost o consecinţă firească a reacţiei societăţii civile la măsurile aberante luate de regimul Băsescu. Noi militarii în rezervă oameni cu principii şi cu nucleu dur de convingeri am înţeles unde ne duc măsurile aberante luate de puterea portocalie şi alături de alte forţe patriotice ne-am încadrat în mişcarea de rezistenţă civică. Ciumpalacii şi viermii! Vă amintiţi desigur!
Ele au dus la schimbarea fizionomiei parlamentului şi la câştigarea alegerilor locale de către USL.
A rămas un bastion al rezistenţei –domnul preşedinte suspendat Traian Băsescu!
Care a încercat în mod neelegant (spun eu, ca un om educat) să acrediteze ideea unei lovituri de stat cu denunţuri calomnioase la Bruxelles! Noi credem că a venit momentul ca domnia sa să plece acasă.
 Ce ne-a învăţat perioada în care domnul Băsescu a fost preşedintele aceste ţări?
Că practic s-a folosit de slăbiciunile noastre legislative şi umane şi cu o seducţie extraordinară şi-a promovat o filozofie aberantă, în opinia mea pentru acest mileniu!
Statul minimal! Fără protecţia sănătăţii şi educaţiei! Monopoluri puternice! Care dictează legi şi măsuri în favoarea lor exclusivă! Unde este aplicarea oportună a legislaţiei  antitrust în Romînia? Grupuri de interese deosebit de toxice! Abonate la banii statului! Adică la taxele şi impozitele noastre!
Europa a intrat din nou în recesiune! Va ieşi după aprecierile specialiştilor pe la jumătatea anului viitor! Până atunci însă noi nu putem sta cu mâinile în sân! Trebuie să pregătim restartarea  economiei noastre şi să refacem statul social şi de drept! Avem nevoie de consultanţa specialiştilor în mai toate domeniile de activitate! Şi noi militarii în rezervă ca şi alte categorii sociale avem asemenea persoane! Trebuie să învăţăm pe aleşii noştrii să ne reprezinte corect în forurile unde au fost aleşi!
Să amintim cuvintele francezului Boetius din Discursul asupra servituţii voluntare scris la 1549 : „ Tiranii nu ar avea atâta putere şi uneori o viaţă atât de lungă dacă nu ar fi înconjuraţi de servitori voluntari”.
            Trebuie să ne reeducăm civic! Să cultivăm pacea socială şi munca creatoare de valoare adăugată.
            Dar până la alegerile din toamnă mai avem un hop.
            Să ieşim la vot şi să înlăturăm ultimul bastion al rezistenţei unui regim anacronic în afara Europei Sociale!
Să spunem DA propunerii de demitere a  domnului Traian Băsescu!

Veritas laborant nimis saepe, extinguitur nunquam (Deşi respins de nenumarate ori, adevarul nu piere niciodată).