marți, 23 octombrie 2012

ELEVII CONSTĂNŢENI AU CINSTIT CUM SE CUVINE EROII CĂZUŢI ACUM 96 DE ANI ÎN BĂTĂLIA DE LA TOPRAISAR       
Movila Muratan este dispusă la aproximativ 7km. sud-sud-est de localitatea Topraisar. În zona aceasta acum 96 de ani a vut loc o cruntă confruntare între trupele germane conduse de mareşalul August von Mackensen şi trupele române conduse de colonelul Constantin Scărişoreanu. Dacă din punct de vedere al efectivelor situaţia era aproximativ egală, din punct de vedere al înzestrării lucrurile erau total diferite. Germanii erau înzestraţi cu armament modern, erau sprijiniţi de mitraliere, tunuri grele  şi aviaţie. Mackensen concentrase aici toată artileria grea germană şi bulgară de pe frontul dobrogean. Mai aveau avantajul experienţei acumulate pe câmpurile de luptă pe parcursul a peste doi ani de război.  Românii, în marea lor majoritate ţărani dobrogeni, erau înarmaţi cu puşti, multe dintre  ele învechite, iar puţinele mitraliere franceze, primite în ultima perioadă,  nu funcţionau corespunzător. Aveau experienţa a două luni de luptă, ocazie cu care la Bazargic şi Amzacea au demonstrat totuşi frumoase calităţi de luptători. Românii mai aveau avantajul faptului că ocupau poziţii de luptă amenajate din timp.  Înainte cu cîteva momente de începerea luptei militarii din brigada comandată de col. Stan Poetaş au solicitat aducerea în tranşee a drapelului de luptă şi în timp ce fanfara intona “Deşteaptă-te române!”, au jurat că nu vor părăsi sub nicio formă această poziţie.
        Bătălia a fost deosebit de crâncenă şi pentru prima dată în Dobrogea , trupele germane au fost silite să se îngroape la teren la doar 300m de poziţiile române. Între 19 şi 21 octombrie, la Movila Muratan,  sute de militari germani şi români vor face suprema jertfă. În ziua de 23 octombrie 1916, începând cu ora 13.30 , militarii români care apărau Topraisarul, au primit ordin să se retragă, având în vedere faptul că pe restul frontului , celelalte mari unităţi române şi ruse fuseseră înfrânte.
        În anul 1917 germanii, vremelnicii ocupanţi ai Dobrogei, vor ridica un monument, chiar pe Movila Muratan, menit să cinstească memoria celor peste 400 militari germani morţi în această zonă.
       După revenirea  Dobrogei la România, în anul 1922, a existat o iniţiativă pentru ridicarea unui monument şi pentru militarii români căzuţi la Movila Muratan, dar lipsa fondurilor şi în mod deosebit indiferenţa autorităţilor, au făcut ca acest lucru să nu fie posibil .
        Imediat după revoluţie, directorul Toplacer S.A. Topraisar, domnul Dumitru Florea, ca un bun român, are ideea construirii  unui astfel de monument şi face demersurile necesare realizării lui. Este sprijinit de doamna Aurelia Lăpuşan, care întocmeşte documentaţia şi obţine toate autorizaţiile necesare realizării  monumentului. Deosebit de utiă va fi contribuţia lt. col. Sandu Crintea, comandantul Regimentului 34 Mecanizat, care asigură meseriaşii şi forţa de muncă necesară. La 1 decembrie 1991, după 75 de ani, a răsunat din nou la Movila Muratan, “Deşteaptă-te române!”, cu ocazia inaugurării monumentului eroilor români jertfiţi în bătălia Topraisarului.
       Sâmbătă, 20 octombrie 2012, Asociaţia Naţională Cultul Eroilor filiala Constanţa, în colaborare cu Primăria Topraisar, a organizat un ceremonial militar şi religios la Movila Muratan. Garda de onoare a fost asigurată de militarii Batalionului 341 Infanterie. După slujba de pomenire oficiată de preotul comunei, s-au depus coroane de flori la ambele monumente.
        La căminul Cultural din Biruinţa, elevilor de la Liceul „Emil Racoviţa” din Techirghiol, Grupul Şcolar Cobadin, Şcoala Gimnazială “Ion Borcea” din Agigea şi Grupul Şcolar  Topraisar, participanţi la acest eveniment, le-au fost prezentate pe larg aspecte legate de desfăşurare confruntării militare de acum 96 de ani. S-a subliniat necesitatea cunoaşterii sacrificiilor făcute de înaintaşii noştri şi  obligaţia de a cinsti aşa cum se cuvine aceşti eroi. Nu în ultimul rând s-a evidenţiat necesitatea  găsiri unor soluţii pentru ca aceste două monumente, unicat în Dobrogea,  să fie puse în valoare.


Preşedintele Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor filiala Constanţa
Col.(r) Remus Macovei