joi, 14 februarie 2013

AVEM NEVOIE DE DREPTATE ACUM!

SCRISOARE DESCHISĂ
ADRESATĂ DOMNILOR VICTOR PONTA ŞI CRIN ANTONESCU,
COPREŞEDINŢII UNIUNII SOCIAL LIBERALE

Dorim, în primul rând, să vă felicităm cu ocazia aniversării, la 5 februarie 2013,  a doi ani de la înfiinţarea USL, alianţă creată pentru a impune victoria solidarităţii împotriva dezbinării societăţii romîneşti. Acum trei ani, tot în luna februarie, s-a înfiinţat şi  filiala constănţeană a SCMD. Timp de doi ani şi patru luni am luptat, cu mijloacele noastre specifice, alături de dumneavoastră, pentru îndepărtarea de la putere a ciumei portocalii condusă de Traian Băsescu.                                                                                                                                                                                    În In ultimile opt  luni, de când USL–ul este la guvernare s-au făcut cîţiva paşi pentru rezolvarea cererilor militarilor activi şi în rezervă:
  • S-a  demarat acţiunea de  creştere  progresivă a bugetului apărării;
  • A fost stopat procesul regularizării pensiilor militare;
  • Aţi desemnat Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate  ca partener de dialog al ministrului apărării naţionale la rezolvare aspectelor ce ţin de problematica pensiilor militare.
Pentru toate acestea vă mulţumim. Având în vedere promisiunile din campania electorală,  care se regăsesc incluse pe site-ul USL, intitulat sugestiv ”10 motive pentru care să ni te alături”, nerezolvarea următoarelor aspecte stârneşte îngrijorare şi o profundă nemulţumire în rândul miliatrilor activi  şi în rezervă :
1. Ne-aţi rugat să fim alături de dumneavoastră pentru a-i  identifica pe cei care au jefuit banul public şi a-i trimite în faţa justiţiei. De la Casa de Pensii Sectorială a M.Ap.N. am aflat următoarele veşti îngrijorătoare:
- Peste 24.000 de documente trimise de pensionarii militari nu au fost prelucrate, fiind pregătite pentru distrugere;
- Din cele peste 27.000 de contestaţii depuse,  doar aproximativ 4.000 au fost rezolvate
- Auditul , a constatat, numai la evaluarea modului de recalculare pentru pensionarii din Bucureşti şi Ilfov, că M.Ap.N. cheltuieşte în plus peste 500.000 de euro pe lună ca urmare a creşterii multor pensii fără documente justificative, sau ca urmare a unor documente false.
Toţi cei vinovaţi de aceste grave încălcări ale legilor din conducerea ministerului, de la Direcţia finaciar –contabilă şi Casa Sectorială de Pensii sunt cunoscuţi dar, surprinzător, împotriva lor nu s-a luat nici o măsură astfel  ca legile să fie respectate, iar cei responsabili de comiterea acestor ilegalităţi să răspundă.
2. Vă informăm că la M.Ap.N., în perioada iunie – decembrie 2012, a funcţionat Comisia pentru reconstrucţia sistemului de pensiri militare condusă de doamna Simona Sârbu. În urma consultărilor cu reprezentanţii tuturor structurilor de apărare (M.Ap.N., MAI, Servicii Secrete) şi ai tuturor asociaţiilor şi organizaţiilor cadrelor în rezervă şi în retragere din întreaga ţară a fost finalizat un proiect de act normativ care se află la M.Ap.N.   Amintim că principalele sale coordonate sunt:
  • Indexarea pensiilor cu gradul şi funcţia avută pe timpul activităţii;
  • Adăugarea stagiilor de cotizare în urma activităţii din viaţa civilă la îndeplinirea vârstei standar de pensionare;
  • Cumulul pensiei cu salariu inclusiv în sistemul public;
  • Stabilirea cu mare precizie a locurilor de muncă deosebite şi speciale.
Nu înţelegem de ce odată cu schimbarea ministrului s-a constituit un alt colectiv de specialişti din minister şi din afara ministerului care să realizeze un prim draft legat de modificările  care trebuie aduse  pentru realizarea  sistemului de pensii militare. Atragem atenţia că pentru noi militarii în rezervă şi în retragere timpul are o cu totul altă  valoare. Numai în perioada 2011-2012, un număr de 4163 dintre noi au părăsit sistemul pe cale naturala. Din păcate aceştia  nu au mai apucat dreptatea promisă!
3. La 20 ianuarie 2011 domnul Victor Ponta declara referitor la scandalul pensiilor militare:”Este un abuz evident din partea Guvernului şi a ministerului Apărării.  Categoric primul ministru şi ministrul Apărării ar trebui în primul rând să-şi dea demisia şi, în al doilea rând, să ia măsuri cei care îi vor înlocui, să oprească această categorică încălcare a legii şi un abuz fără precedent împotriva unei categorii sociale… În anii care vin România va trebui să plătească oricum aceste drepturi, dar le va plăti după umilirea şi aducerea în această stare a pensionarilor militari şi le vom plăti practic din buzunarul tuturor prin hotărârile pe care le va da în mod sigur  CEDO”. Astăzi, în urma desfăşurării a zeci de mii de procese, câteva sute de pensionari militari români, după epuizarea tuturor căilor de acţiune pe plan intern, sunt în situaţia de a începe acţiunile la CEDO. Vor urma alte cîteva mii odată cu  parcurgerea etapelor interne obligatorii.  În condiţiile în care şi Avocatul Poporului a arătat că ”eliminarea pensiilor de serviciu s-a făcut prin încălcarea Constituţiei” este clar că rezerviştii militari români vor cîştiga aceste procese, aducând fără voia lor un deserviciu de imagine României. Acest lucru se poate stopa urgent. Este nevoie doar de voinţa politică a dumneavoastră!
Emiterea unei ordonanţe de urgenţă care să prevadă revenirea pensiilor scăzute la nivelul lunii decembrie 2010 este soluţia cea mai simplă pentru stoparea acestor procese şi revenirea la normal. Menţionăm că există deja un astfel de proiect , întocmit de Comisia pentru reconstrucţia sistemului de pensii militare.
Nu am deschis acţiunile în instanţă pentru a obtine bani în plus ci pentru a cere instanţelor de judecată să impună guvernelor, oricare ar fi ele, să-şi respecte contractele cu cetăţenii, să respecte Constituţia şi legile tării şi pentru a nu nedreptăţi pensionarii civili, din al căror fond ni se plătesc, abuziv, pensiile în prezent.
4. Se discută în unele cercuri limitarea pensiilor militare la 4.500 lei. Faţă de domnul Boc , care le vedea limitate la 3.000 lei,  este un progres. Ne permitem să vă aducem la cunoştinţă că militarii activi nu au  nici o limitare în a-şi sacrifica viaţa în teatrele de operaţii pentru România, la fel cum nu au nici o limitare atunci când acţioneză în situaţii extreme (stare de necesitate,inundaţii, înzăpeziri,etc). Este normal ca atunci când se pune problema asigurării unui cuantum al pensiei să nu existe limitării arbitrar stabilite. Luaţi exemplul magistraţilor militari, care nu au nici o limitare şi a căror acţiuni nu prezintă nici pe departe periculozitatea acţiunilor militarilor activi.
5. În principiu suntem de acord ca pensiile mărite să nu fie scăzute, cu un singur amendament. Să fie obţinute în condiţii de legalitate. Cei care le-au obţinut fără documente justificative sau cu documente false, să răspundă penal, funcţie de vinovăţia fiecăruia, şi să restituie integral sumele primite ilegal.
Domnilor copreşedinţi, promisiunile făcute au dat naştere unor speranţe de rezolvare favorabilă a solicitărilor noastre într-un termen rezonabil. Nu înţelegem de ce se manifestă atîta lentoare în rezolvarea acestor probleme. Motivele nouă ne scapă. Apreciem declaraţiile publice prin care ne daţi dreptate, dar vă rog să nu uitaţi că timpul este pentru noi principalul adversar. Ne sunt vii în minte judecăţile de valoare ale reprezentanţilor regimului Traian Băsescu, care vedeau în ieşirea pe cale naturală din sistem  a pensionarilor o soluţie de optimizare a cheltuielilor. Înţelegem, poate mai bine decît credeţi, întregul context în care trebuie să guvernaţi, după jaful portocaliu şi turbulenţele internaţionale, dar în situaţia în care solicitările noastre nu vor fi rezolvate, vom fi puşi în situaţia de a relua mişcările de protest. Noi am fost aliaţi loiali ai dumneavoastră. Ne-am respectat integral toate promisiunile şi în toate momentele dificile v-am fost aliat de nădejde. Acum şi nu mai târziu trebuie să dovediţi că sunteţi politicieni responsabili, care îşi respectă integral promisiunile.

Preşedintele  Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate - Filiala Constanţa
Col. (r)  Remus Macovei