vineri, 15 august 2014

ZIUA MARINEI
        În ziua de 14 august 2014, pe faleza Cazinoului din Constanţa , Statul Major al Forţelor Navale, a organizat un  sobru ceremonial militar şi religios pentru cinstirea memoriei  marinarilor români, al căror mormânt le-a fost marea. Evenimentul face parte din amplul program organizat cu   ocazia  împlinirii a 112 ani de la prima sărbătoare a Zilei Marinei.
La  acest eveniment au participat oficialităţi locale, şefiii categoriilor de forţe din Armata Română,reprezentanţi ai asociaţiilor veteranilor de război şi ai cadrelor în rezervă şi în retragere.
 Fundaţia pentru realizarea Monumentului Marinarilor Români, înfiinţată în anul 1993,  a dat o amploare deosebită evenimentului  prin adăugarea la Monumentul “Crucea Marinarlor”, inaugurat la 1 decembrie 1998,  a 18 plăci de marmură cu numele celor 275 marinari români, militari şi civili,  morţi pe  timpul confruntărilor la Marea Neagră, din Primul şi al Doilea Război Mondial. Monumentul, în forma actuală,  a  fost sfinţit de un sobor de preoţi, în frunte cu IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Reprezentaţii  Preşedinţiei României,Prefecturii şi Primăriei Constanţa, Ministerelor Apărării Naţionale şi ai Transporturilor,I.S.U., Inspectoratelor Judeţene de  Poliţie  şi Jandarmeriei, ai filialelor constănţene ale  Asociaţilor Naţionale a Veteranilor de Război din M.Ap.N. şi M.A.I., ai tuturor  filialelor constănţene ale asociaţiilor cadrelor în rezervă şi în retragere din M.Ap.N. şi M.A.I.(A.N.C.M.R.R., S.C.M.D., A.R.P.I.A.,L.M.M.M.,), Fundaţiei pentru realizarea Monumentului Marinarilor Români, ai Companiei Naţionale “Administraţia Porturilor Maritime ”S.A. Constanţa şi Autorităţii Navale Române.
Ceremonialul s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare şi onorul prezentat de Fanfara Statului Major al Forţelor Navale.


Col.(r) Remus Macovei


Ceremonii de depuneri de coroane de flori în memoria eroilor marinari

15 Aug, 2014 Lacramioara G. Constanta, Evenimente, Galerie Foto, Judet,

        Cu ocazia împlinirii a 112 ani de la prima sărbătoare a Zilei Marinei, Statul Major al Forţelor Navale a organizat în zile de 14 şi 15 august 2014 o serie de manifestări tradiţionale în care momentele sobre au alternat cu cele atractive şi pitoreşti. Joi, 14 august 2014, începînd cu ora 11.30, la Monumentul Crucea Marinerilor, situat pe faleza de la Cazino, s-a desfăşurat un ceremonial militar şi religios pentru cinstirea memoriei eroilor marinari. Au participat şefii categoriilor de forţe din armata română, oficialităţi locale, localnici şi turişti aflaţi pe litoral. Ceremonialul a început cu o paradă a Gărzii de Onoare a Forțelor Navale și cu intonarea imnului național. Slujba religioasă a fost oficiată de un sobor de preoţi condus de Arhiepiscopul Tomisului Teodosie. A urmat depunerea de coroane de flori, mai bine organizată ca anul trecut, delegaţia Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, participând alături de celelalte delegaţii la cinstirea memoriei înaintaşilor marinari. După depunerea de coroane, prefectul Constanței Radu Volcinschi a declarat că „Este o zi în care trebuie să îi cinstim pe eroii marinari căzuți la datorie, nu numai eroii marinari, ci și marinarii civili care au pierit în apele mării. Trebuie să respectăm marea, este lângă noi, este în sufletul nostru. Este o meserie frumoasă dar și periculoasă. Le transmit tot respectul și toată simpatia pentru munca pe care o desfășoară acești oameni“. În memoria eroilor marinari, coroane de flori au fost depuse de autoritățile locale, de Forțelor Navale, Forțele Terestre și Forțele Aeriene Române, de Inspectoratul de Poliție al Județului Constanța și de asociațiile eroilor. Tot astăzi, pe faleza Comandamentului Flotei, militari ai Forțelor Navale au primit distincții și medalii.

Sursa:
http://www.lumeapresei.ro/ceremonii-de-depuneri-de-coroane-de-flori-in-memoria-eroilor-marinari/ | Lumea Presei - Noi spunem lucrurilor pe nume