duminică, 20 noiembrie 2016

INFORMARE PENTRU TOȚI REZERVIȘTII
            Pe data de 19 nov 2016 s-a desfasurat Adunarea Generala a Filialei 1 SCMD Constanta. La activitate au fost instiintati pentru a participa, membri ai SCMD conform statutului, fosti membri de sindicat care si-au pierdut calitatea de membru prin neplata cotizatiei pe o durata mai mare de doi ani, dar sunt in baza noastra de date, membrii ai asociatiilor si ONG-urilor de rezervisti din municipiul Constanta, precum si dl. Gl. Bg. Dr. Rz. Vasile Hermeneanu din ANCMRR Constanta, Presedintele ANCMRR Tulcea, dl. Cam. Rz. Nicolae Filip,Presedintele SCMD Mangalia, dl. Col.  Rz. Angheluta Gheorghe, un membru de SCMD din Tulcea, Presedintele Asociatiei Roland Parlogeanu din Medgidia, dl. Col. Rz. Fratu Gheorghe, pentru ca un numar cat mai mare de rezervisti sa se informeze, IN PRIMUL RAND, asupra situatiei in care este pus fiecare dintre noi odata cu primirea noilor decizii de pensionare.
            Din partea CD al SCMD, au participat Presedintele SCMD, dl. Col. Dr. Rz. Mircea Dogaru, Seful Departamentului Juridic SCMD, dna Col. Rz. Monica Caloian si Seful Departamentului Secretariat al SCMD dl. Col. Rz. Adrian Stefan.
            Adunarea a fost statutara, deoarece la activitate, din cei 73 de membrii cu acte in regula ai filialei, au fost prezenti 61, per total la activitate participand un numar de 138 de rezervisti si urmasi ai acestora.
            Dupa ce am informat participantii cu activitatile desfasurate din februarie 2016 cand a avut loc ultima AG a filialei, s-a trecut la programul stabilit prin  Ordinea de zi a adunarii. Conform punctului unu al AG s-a votat completarea BO al filialei, cu functia de Secretar al BO, ramasa vacanta prin plecarea dlui Col. Rz. Catalin Danulescu, din motive personale care il obliga sa fie prezent mai mult in mijlocul familiei, prilej cu care intregul BO ii multumeste inca odata pentru activitatea depusa si pentru sprijinul ce ni-l acorda atunci cand il solicitam. In functia de Secretar al BO al Filialei 1 SCMD Constanta, a fost ales in unanimitate de voturi, dl. Lt. Cdor. Rz. de aviatie George Hoștină.
            In continuare conform ordinii de zi stabilita pentru toate filialele de CD al SCMD, dl. Presedinte Mircea Dogaru a facut o ampla informare asupra situatiei noastre ca pensionari militari, iar dna. Col. Rz. Monica Caloian a precizat procedura de urmat din momentul primirii noilor decizii de pensionare, cat si ce au de facut cei care s-au pensionat de curand si nu si-au primit platile compensatorii.
            Si pentru a fi cat mai usor inteles de cei care vor citi aceasta informare, am sa explic, cum a facut si dna Caloian, miselia celor care ne vor cat mai repede ”scosi din sistem pe cale naturala”, prin comentarea deciziei de PENSIE DE SERVICIU ( nu pensie speciala, cum vehiculeaza unii prin mass media si blogarasii veseli), pe care am primit-o pe 18 nov 2016.
            Primul lucru care sare in ochi, care supara si arata cat de mult ”respect” au niste functionarasi ( culmea, cu grade militare, sau poate ca sunt doar purtatori de grade militare fara a sti ce inseamna acestea) ai statului pentru cetateanul acestei tari, va informez ca in aceasta decizie scrie ca este adresata ” D-lui Serg. Maj. Rz. Truta C Ilie”, in timp ce eu sunt Cdor. Rz. Este un ”semn” ca se lucreaza de-a valma, fara niciun alt scop decat sa scoata cat mai repede aceste acte, care pentru ei oricum nu inseamna NIMIC, pe cand pentru noi, insemna DREPTUL LA UN TRAI  DECENT.
            In al doilea rand, chiar daca in continutul deciziei, se precizeaza ca este calculata conform Legii 223/2015, ea este calculata CONFORM OUG 57/2015, ART 40, caci legea invocata, este macelarita cu articolele din OUG 57/2017, art 40. Nu va vine sa credeti verificati pe net legea 223/205, cum am facut si eu ieri dimineata si veti vedea ca ce a ramas din legea promulgata de Presedintele Romaniei, este scris cu negru, iar cu albastru sunt evidentiate modificarile din OUG 57/2015, art 40.
            Mai departe, este specificat ca ”Procentul de calcul al pensiei” este de 85%, in legea modificata cu OUG 57/2015, art 40, se precizeaza ca procentul este de 80%, in  realitate fiind 65%, conform precizarilor d-nei. Caloian.
            Avand in vedere ca ni s-a solicitat O SINGURA DATA, dreptul de a opta pentru 6 luni din ultimii 5 ani de activitate, pentru calculul drepturilor de pensie, eu personal, am optat pentru o perioada in care am fost 3 luni plecat in Oceanul Atlantic, unde am prins muuuuuuulte zile cu valuri de peste 14 metri, participand la cea mai mare aplicatie NATO, organizata de la terminarea celui de-Al Doilea Razboi Mondial, ”STRONG RESOLVE `98”, fiind in echipajul actualei fregate ”Marasesti”. Am facut precizarea cu locatia aplicatiei, deoarece in decizie, chiar daca am fost intre valuri de peste 14 metri inaltime si am fost platiti timp de trei luni cu drepturi de ambarcare in mare ( 18% ) si spor de manevra,  domnii sau doamnele de la Casa Sectorila de Pensii a MApN, mi-au introdus, conform OUG 57/2015 art 40 ambarcare la cheu, respectiv ( 9% ).
            La rubrica ”Solda de merit”, in perioada cand eram activ, pentru unitatea noastra erau stabilite de esaloanele superioare doar 3 ( trei ) solde de merit pe unitate, din care una era a comandantului in permanenta, iar celelalte doua le folosea ca recompensa pentru cazuri exceptionale la nava. Asta era ”politica” atunci, altul era procentul atunci, pe cand acum toti iau solda de merit, iar procentul este mult mai mare decat in 2002 cand am fost trecut la pensie.
            Un alt aspect, care este scos in evidenta si de alte categorii socio - profesionale, este faptul ca ACTUALIZARILE SE FAC LA  NIVELUL  ANULUI  2009.
Pensia suplimentara nu este evidentiata nicaieri, iar ordinul militar este prevazut dupa ce este evidentiat procentul bazei de calcul de 85%. Si cred ca nu am uitat matematica primara, absolvent de studii superioare tehnice fiind ( cu analiza matematica, cu trigonometrie sferica, cu matematica superioara la greu), incat sa nu constat ca 85% ( procent baza de calcul) + 15% OMM = 100%
            Si ultimul aspect legat de tabelele insirate pe decizie, este ca anii de munca in sistemul civil, de dupa pensionare, este inclus doar ca vechime in ani de munca, neregasindu-se si din punct de vedere financiar in noua mea pensie.
            Rezultatul final a ceea ce v-am exemplificat conform deciziei primite de mine este ca AM PENSIA RECALCULATA, MAI MICA CU 588 RON DECAT PENSIA AFLATA IN PLATA.
            Aceasta brambureala cu pensie recalculata, ”dar ramai cu pensia in plata daca recalculata iti iese mai mica decat cea in plata”, este UN ULTIM ELEMENT DE MANIPULARE ORDINARA, adresata de unii de prin guvern, unora pe care ii cred cu creierele spalate. Dupa 5 ani de cand ne-au luat in vizor sa ne desfiinteze din toate punctele de vedere, inclusiv fizic ”prin disparitie din sistem pe cale naturala”, cine mai poate crede in STABILITATE LEGISLATIVA IN TARA ASTA?
            Nu am uitat toti sa citim, cum nu am uitat toti matematica elementara asa ca stim si noi sa facem niste socoteli, mai citim si noi ce se petrece in lumea asta si vedem ca dupa noi, sunt ATACATI militarii belgieni, care pe 16 oct au manifestat pentru ca li s-a marit perioada de activitate la 63 de ani si le-au fost taiate ceva DREPTURI. Dl. Dogaru ne-a informat cu ceea ce se petrece in Bulgaria, cu rezervistii militari bulgari, aici la doi pasi de noi, unde analistii de prin media interna si internationala, se tot mira de ce a iesit un general de aviatie, presedinte al tarii, in scrutinul de acum o saptamana, intoxicandu-ne cu orientarea lui pro rusa.
            Parole, parole stimati camarazi. Suntem vizati sa fim gluga lor de coceni iar pentru ca asta sa nu se intample, trebuie sa REACTIONAM, CHIAR DACA NOUA DECIZIE DE PENSIONARE ITI VINE ”MARITA” CU ........80 RON. Am evidentiat aceasta suma, deoarece un ”coleg” aviator, este foarte multumit fiindca lui ”i-a marit-o”. Sa fie sanatos si sa se bucure ca este furat pe fata cu cel putin 40%, dar este grea aritmetica frate.
            CE ESTE DE FACUT? Si in continuare ma adresez celor din judetul Constanta.
1.    In momentul primirii noii decizii, o analizati si pentru cei carora recalcularea rezulta mai mica decat pensia in plata ESTE OBLIGATORIE CONTESTAREA IN 30 DE ZILE A DECIZIEI. Acest termen de 30 de zile este scris si pe decizie;
2.    Celor pensionati in apropierea anului 2011, s-ar putea sa le vina si decizii putin marite prin recalculare, dar retineti, ca nu sunt cuprinse in baza de pornire a recalcularii sporuri care erau  valabile la acel moment, pentru care ati fost impozitati luna de luna, ceea ce impune de asemenea contestarea deciziei in 30 de zile;
3.    BO al filialei, s-a organizat si pentru membrii care au cotizatia achitata la zi, va asteptam la sediu, conform programului actual, si va vom redacta contestatia in doua exemplare ( unul pentru Casa sectoriala de pensii, unul pentru dvoastra). Este necesar sa aveti la d-voastra noua decizie, cartea de identitate, dovada anilor lucrati in sistemul civil la cine este cazul, plicul in care ati primit decizia si doua plicuri format A4;
4.    Pentru cei care nu au cotizatia achitata la zi si doresc sa parcurga acest proces juridic impreuna cu noi, sa fie pregatiti sa achite la noi la sediu, sau sa faca dovada platii la Bucuresti, a cotizatiilor restante si sa aiba asupra lor documentele enumerate la punctul 3;
5.    Pentru cei care folosesc modele de decizii care circula in mediul virtual, pentru simplul motiv ca au de platit o cotizatie, sau cotizatiile restante, sau nu stiu inca de existenta noastra, imi fac datoria sa ii anunt colegial, ca acele modele nu sunt redactate de departamentul juridic SCMD si nu va vor ajuta pe mai departe in instanta, pentru ca trebuie sa va angajati avocat, iar daca veniti  spre sindicat, nu va veti incadra in TIPARUL CONCEPUT DE DEPARTAMENTUL JURIDIC SCMD, din punctul de vedere a celor trimise in contestatia preluata din alta parte decat de la vreo filiala SCMD;
6.    Rog membrii cotizanti, pe cei care nu au fost membri de sindicat si au aflat de existenta noastra, sau cei care au restante la cotizatie, ca in momentul primirii deciziilor, sa sune pe oricare dintre membrii  BO, pentru a sti functie de fluxul primirii deciziilor, cum suplimentam programul de lucru de la sediu, de asa maniera incat sa nu dam peste cap programul Cercului Militar. Ora maxima de lucru in Cercul militar este  15.00;
7.    Dupa trimiterea contestatiei, se  asteapta 45 de zile, dupa care se declanseaza actiunea in justitie, de Dna Caloian si Dl. Iepure, cand se pregatesc un set de documente, de care veti fi informati individual, pentru trimiterea lor la sediul central al SCMD.  Pentru aceasta,  la actiunea de ieri, membrii CD au spus ca va fi o taxa modica, care urmeaza a ne fi  comunica si de care va voi anunta in timp util.
O alta problema discutata in AG a fost aceea a celor care s-au pensionat in ultima perioada si nu au primit PLATILE COMPENSATORII.
Va aduc la cunostinta, ca daca sunteti in aceasta situatie, sunteti asteptati la sediul nostru, unde veti fi indrumati despre calea de urmat. In Bucuresti, s-au initiat actiuni in instanta pe acest subiect si cei care au facut-o SI-AU CASTIGAT DREPTURILE.
PS: Legat de ”avansarea” primita prin noua decizie de pensie, vreau sa stiti ca in intrega mea cariera, am apreciat si m-am bazat pe calitatile, profesionalismul si omenia, subofiterilor, maistrilor militari si a militarilor in termen avuti in subordine, pentru simplul motiv ca daca ei nu ar fi existat, nu mai era nevoie de mine la locul respectiv de munca. Au avut si au intregul meu respect pentru totdeauna.

Cu respect,
Vicepresedinte responsabil zona SE in CD SCMD
Presedinte Filiala 1 Constanta SCMD

TOTUSI Cdor Rz Ilie Truta