marți, 16 februarie 2021

 

Proteste împotriva unei guvernări abuzive

 

            Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) reprezintă o organizație al cărei obiectiv principal este acela de a apăra interesele celor care, sub Drapelul Tricolor, au depus jurământ de credință României, că se vor instrui și o vor apăra chiar cu prețul vieții.

Urmașii celor care si-au sacrificat viața pentru cucerirea Independenței Țării, în Războiul de Întregire, ori în al Doilea Război Mondial și-au petrecut cel puțin trei decenii pe câmpul de instrucție, în poligoane, pe mare, sau supraveghind teritoriul Țării din aer, tocmai pentru a fi în stare să-și respecte jurământul. Acest lucru l-au făcut pentru a fi permanent gata de luptă, 24 de ore din 24 și în fiecare zi dintr-o lună. Toate acestea le-au făcut renunțând la anumite libertăți de care se bucură orice om într-o democrație.

Din păcate, în momentul în care militarii, de toate gradele, au ajuns la vârsta când trebuie să se retragă, spre a beneficia de o binemeritată odihnă și relaxare, au nefericirea să constate că nu au condiții de a avea un trai decent pentru ei și familiile lor. Politicienii care, ce-i drept, au luptat și ei asiduu pe baricadele puterii pentru a ajunge cât mai sus pe scările acesteia, care să le aducă beneficii materiale cât mai mari, nu au timp și nici capacitatea de a înțelege pe cei care au depus eforturi mari pentru a asigura liniștea Țării.    

Mai mult chiar, nu obosesc în a ocupa ecranele unora din posturile TV, destul de prietenoase cu Înălțimile lor  pentru a-i încadra pe militarii în rezervă în grupul celor ce beneficiază de pensii speciale”. Da, au dreptate, dar numai magistrații militari primesc astfel de pensii. Pensia medie (așa zis „specială”) pentru restul militarilor este de 2750 de lei.

Ceea ce nu vor să știe, acești politicieni este faptul că miltarii în activitate nu plătesc acea contributivitate pentru pensii iar pensiile lor, la trecerea în rezervă (gata de a fi oricând rechemați sub arme) provin din bugetul alocat Apărării. Acest sistem nu este o descoperire a lor, el vine din istorie, de la făuritorul Armatei Statului Român Modern, Domnitorul Alexandru Ioan Cuza.

Conform condițiilor impuse prin Tratatul de Aderare a României la NATO a fost adoptată Legea 223/2015, referitoare la pensile militare de stat, votată de un întreg Parlament și promulgată de Președinte care a adus unele reparații, absolut necesare, sistemului de pensionare pentru militarii rezerviști. Cu toate acestea, guvernele ulterioare nu s-au sfiit să recurgă la trei Ordonanțe de Urgență, toate trei fiind ilegale, care i-au alterat conținutul, astfel fiind diminuat substanțial dreptul la un trai decent.   

Marți 16 februarie Filiala 1 a Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) Constanta s-a alăturat protestului organizat de Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual în Piața Victoriei din București. Protestul comun, organizat și cu în alte ocazii, este motivat de revendicări asemănătoare ce vizează respectarea prevederilor unei legi, încălcate flagrant de guvernanți și dreptul la o viață decent, nerespectarea conditiilor de aderare la NATO.

 

 










Președintele Filialei 1 a  Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate Constanta

Comandor (r) Ilie Truță