| |
"Domnu' prim-ministru, o intrebare. Am lucrat zece ani la Canal, la Constanta. De ce nu se da drumul putin la ecluze, sa faca o cadere de nivel?"
Omu avea dreptate. Canalul Dunare-Marea Neagra este mult sub nivelul Dunarii, motiv pentru care a si fost nevoie de ecluze.
Cu o lungime de 64 km, o adancime de 7 m, o latime la baza de 70 m si la suprafata de 110-140 m, canalul poate prelua un volum insemnat de apa din Dunare, la un transfer de 500 mc/secunda.
Nevenindu-le sa le creada urechilor, specialistii s-au pus pe calculat si dupa cateva zile au deschis ecluzele, adoptand solutia lui Nea Sandu, fapt recunoscut si de ministrul Blaga si de secretarul de stat Mihai Capra.
Foarte bine, veti zice, si de ce atata tam-tam?
Pentru ca ne putem pune intrebarea legitima, de ce atata munca la canalul de aparare a Galatiului, daca exista o solutie mai simpla? Care a permis, in plus si preluarea apelor Siretului in Dunare.
Dar daca Nea Sandu nu-si lua inima in dinti sa-i transmita premierului solutia? Se inundau Galatiul si alte localitati?
Nea Sandu, pe numele intreg Sandu Gheorghiu, s-a nascut la Sendreni. Cand a auzit de inundatii, barbatul a mers sa ajute la ridicarea digului pe malul raului.
Ajungem la morala fabulei
Plasarea in functii de conducere (Apele Romane, Ministerul de Interne, Institutul de Hidrologie, etc.) a clientelei de partid, pe post de specialisti. Pentru ca sunt "loiali". Ce-o fi insemnand loiali, las cititorii sa aprecieze, ca sa nu intram intr-o discutie fara sfarsit.
Acelasi lucru se intampla in educatie, sanatate, administratie, etc. Oameni care la viata lor s-au remarcat doar prin lipit afise si tipat ce trebuie la mitinguri, sunt rasplatiti, dupa castigarea alegerilor, cu functii de conducere in deconcentrate, cu OUG-uri neconstitutionale, cu cate 2-3 directori platiti pentru acelasi post, dupa ce au castigat in instanta procesele impotriva statului care i-a demis.
Doar ca, la randul lor, fusesera numiti si ei in functii tot pe criterii politice, de guvernarea PNL, PSD, si apoi PD-L.
Iata, poate, principalul motiv al prabusirii economice, sociale, educationale, culturale a tarii noastre.
Degeaba spune si presedintele Basescu ca "toate si repet, toate partidele au practicat si practica clientelismul politic", pana la dimensiuni absurde, as adauga eu. Adica si consilierii, specialistii, oamenii cu idei si solutii intr-un domeniu sau altul, tot dintre lipitorii de afise sa fie selectati? La acest nivel al absurdului suntem. Platim cu totii factura acestei prostii monumentale si nimeni nu ia nicio masura.
A trebuit sa vine Nea Sandu, pentru a avea un prilej de a intelege inca odata mecanismele clientelismului de partid.
Nea Sandu, la viitoarele inundatii stai pe aproape!
Prof. Stefan Vlaston
Atata vreme cat se face ucenicie la locul de munca la nivelul cel mai inalt de conducere a statului la ce ne putem astepta ?
RăspundețiȘtergerePe nea Sandu ar trebui sa si- ia consilier Emil Boc. Cu siguranta i-ar da sfaturi mai bune si mai de bun simt decat o fac stupizii pe care-i are acum pe langa el!
RăspundețiȘtergereAtata vreme cat de buna voie si nesiliti de nimeni ( se citeste- prost informati, manipulati, naivi si in acelasi timp orgoliosi) alegem in FRUNCEA TARII oameni pe care nu i-ar angaja nici un intreprinzator privat, care la randul lor isi aduc consilieri, sfatuitori si specelisti dupa chipul si asemanarea lor, nu putem ridica pretentii prea multe de la cei care SUG SANGELELE BOBORULUI.
RăspundețiȘtergere