marți, 12 martie 2013

GENERALII DE LA ALO

La terminarea primului război mondial, urmare a  suitei  de înfrângeri, pierderilor enorme  de vieţi omeneşti  şi a marilor distrugerile  materiale provocate de marea conflagraţie mondială, majoritatea românilor erau convinşi că “aşa nu se mai poate!” Este momentul  în care generalul Alexandru Averescu, profitând de imensa sa popularitate, înfiinţează Liga Poporului care va deveni principala forţă politică a ţării,  sub deviza ”muncă, cinste, legalitate”. Programul  răspundea problemelor stringente ale populaţiei: respectarea legilor; reântronarea Constituţiei; realizarea reformelor promise în primăvara anului 1917(votul universal şi reforma agrară); stabilirea responsabilităţilor şi sancţionarea celor vinovaţi de înfrângerile din război.   

Succesul generalului Alexandru Averescu s-a datorat în mare măsură carierei militare strălucite. Sergentul de la 1877, a urcat  “prin vrednicia sa” toate treptele ierarhiei militare. La 1907 în calitate de ministru de război, a contribuit decisiv la reprimarea răscolelor ţărăneşti. În anul 1913, în calitate de şef al Marelui Stat Major  a condus  campania din Bulgaria. În 1917 în calitate de comandant ala Armatei a 2-a a obţinut marile victorii dela Mărăşti şi Oituz. Datorită  faptelor sale de arme, generalul Alexandru Averescu a fost primul şi singurul militar care a reuşit, e drept vremelnic, în viaţa politică românească.

Generalul mason Bartolomeu Savoiu
La începutul lunii  martie  2013 presa a anunţat înfiinţarea partidului intelectualilor  şi rezerviştilor din armată şi serviciile secrete,  cu o denumire cel puţin interesantă: Alianţa pentru Lege şi Ordine (ALO). Funcţia de prim-vicepreşedintele  al noii formaţiuni politice este  ocupată de generalul de brigadă în retragere Constantin Bartolomeu Săvoiu. Acesta, cu ocazia unui interviu acordat României Libere, face câteva afirmaţii de o duritate extremă:

  • Acest partid este necesar pentru a-i sancţiona pe hoţii ţării, cum sunt Dan Voiculescu şi Gigi Becali;
  • Generalii Gabriel Oprea şi Neculai Onţanu sunt fără onoare. România trebuie să scape de ei;
  • Cu bani foarte mulţi, furaţi de la stat, ei încearcă să-i cumpere pe rezerviştii din organizaţia generalului Mihai Iliescu, prietenul lor;
  • România trebuie salvată de clica lui Voiculescu, a lui Oprea şi a tuturor celorlalţi, idiferent de partid, pentru că aceştia ţin România în mocirlă.
Impresionat de curajul  ieşit din comun al acestui general  necunoscut am încercat să aflu cine este şi ce carieră militară are în spate. Dezamăgirea mea a fost cruntă. De pe blogul personal am aflat următoarele:

  • A absolvit în anul 1968 Şcoala de ofiţeri în rezervă, intendenţă şi finanţe, probabil cu gradul de sublocotenent ;
  • În anul 1970 părăseşte România şi descoperă lumea liberă;
  • În anul 1994 este reintegrat în cadrele Armatei Române. Nu se precizează gradul, structura şi funcţia în care a fost încadrat;
  • În anul 2002 este trecut direct în retragere cu gradul de colonel;
  • În ianuarie 2006, preşedintele României, domnul Traian Băsescu, pentru servicii excepţionale, îl avansează la gradul de general de brigadă în retragere, devenind astfel primul general al armatei române cu dublă cetăţenie, franceză şi română. Probabil că cei care au aprobat această avansare au uitat de prevederile  art.1 din Legea nr.80/1995 - ”cadrele militare sunt în serviciul naţiunii”. Nu al naţiunilor!
Cariera militară a domnului Constantin Bartolomeu Săvoiu ridică mai multe semne de întrebare din punct de vedere al respectării legislaţiei române în domeniu. În anul 1994 acesta a fost probabil rechemat în armata română – nu reintegrat  (termenul acesta nu există în legislaţia română)- prin ordin al ministrului apărării naţionale. Nu se ştie dacă a solicitat acest lucru sau conducerea ministerului apărări a simţit nevoia implementării experienţei militare a locotenentului rezervist, trăit în lumea liberă. Nu se ştie exact cu ce grad. Cert este că între 1994 şi 2002 la propunerea miniştrilor apărării din această perioadă a fost  avansat până la gradul de colonel.    Domnii miniştri  ar trebuie să ne prezinte care sunt faptele de arme care au stat la baza acestor avansări excepţionale. Interesant este faptul că în perioada 1974 – 2006 merituosul militar român Constantin Bartolomeu Săvoiu era şi şef al Departamentului Export, apoi şef al Serviciului Export, apoi Director de Vânzări Export într-o filială a unui grup industrial francez şi îşi desfăşura activitatea în Franţa. Ofiţerilor  români activi le este interzis,  prin art.30 din  Legea 80/1995,  să “îndeplinească alte funcţii decât cele pe care sunt încadrate” şi ”să participe direct la administrarea sau conducerea unor organizaţii sau societăţi comerciale”. Întrebarea care se impune automat  este cum un om care are 6 ani în România şi 36 de  ani în Franţa, derulaţi în activitatea de specialist în domeniul exporturilor, a putut deveni  ofiţer  activ al armatei române? Sau de ce domnul Constantin Bartolomeu Săvoiu,  decorat în Franţa cu Ordinul Naţional al Legiunii de Onoare, în grad de Cavaler, nu a fost  primit şi avansat în armata acestei ţări? Pentru că în Franţa  legile nu permit ca un om care a avut doar activitate “sindicală, socială, asociativă şi culturală” să devină ofiţer. În România,  transformată după căderea comunismului în ”ţara tuturor posibilităţilor”, un astfel de cetăţean a putut deveni  ofiţer activ şi  chiar general  în retragere. Personal consider că se încadrează perfect  în categoria atât de vastă a generalilor de carton ai armatei române de după 1989.

Ar mai fi de arătat faptul că generalul (r) Constantin Bartolomeu Săvoiu se mândreşte cu faptul că pentru activitatea sa după trecerea în retragere, ministrul Apărării Naţionale, domnul Teodor Meleşcanu, i-a înmânat, în anul 2007, medalia "Rezervist de Primă Clasă". Am căutat să aflu când a fost creată această medalie, cum se acordă şi cine a mai  primit-o până acum. Din pacate nu am găsit niciun rezultat.

Funcţia de vicepreşedinte a acestei noi formaţiuni revine generalului cu patru stele Constantin Degeratu. Acesta a fost implicat în acţiuni care nu au nimic în comun cu onoarea şi demnitatea militară:

  • A avut o acţiune controversată în decembrie 1989, la Cluj;
  • A încercat să împiedice aflarea adevărului despre evenimentele din această perioadă emiţând ordinul nr. 522/19.11.1997;
  • A fost implicat în scandalul “Case pentru generali”;
  • A avut o implicare controvesată în “Dosarul Haysam”;
  • A fost acuzat de implicare în afaceri neautorizate cu tehnică militară americană.
  • Ziarul Adevărul i-a acordat generalului premiul “Pinochio”, pentru declaraţia că România va fi invitată să adere la NATO înainte de 1999.
 În anul 1997, atunci când la Mărăşeşti, preşedintele Emil Constaninescu  a afirmat că ”Trecutul nu ţine de foame!”, generalul Constantin Degeratu,  prezent la festivitate, s-a făcut mic. Şi  a rămas mic în faţa puternicilor zilei. Această atitudine i-a adus, în  perioada 1997-2000, trei  grade de general. Dar fapta de arme cu care generalul Constantin Degeratu va rămâne în istorie constă în înscrierea, pe tortul mirilor, a devizei “Pro NATO”, la nunta fiului său, în locul tradiţionalei urări ”Casă de piatră”.

Aceşti doi generali, şi-au propus să salveze  România de prăduitori şi să asigure dezvoltarea şi modernizarea societăţii româneşti prin promovarea şi punerea în practică în România a doctrinei ordoliberale contemporane de vocaţie germană, cu elemente sociale de tradiţionalism de tip japonez”. Trebuie să recunoaştem că este  o formulare incitantă chiar şi pentru intelectualii partidului. Doar că ei nu au nici cea mai mică credibilitate.

Încercaţi să faceţi o comparaţie între acţiunea  generalului Alexandru Averescu, care avea în spate o carieră militară excepţională şi fapte de arme care îl transformaseră în cel mai credibil om, capabil să conducă România imediat după război şi aceşti generali cu cariere contorversate care se vor şi ei salvatorii ai României. Comparaţi simplitatea şi pragmatismul  programului propus de generalul  Alexandru Averescu  cu aberaţiile susţinute de aceşti oameni rupţi total de realitate. Concluzia este una singură. ALO nu are niciun viitor!

Col.(r) Remus Macovei