luni, 4 martie 2013

INFORMARE



       Astăzi, 04.03.2013, între orele 10.00-12.00 s-a desfăşurat la sediul USL, în plen, conferinţa USL urmată de o şedinţă a liderilor USL. În paralel, s-au strâns la sediul USL delegaţi ai filialelor SCMD din zonele Sud, Nord - Est şi Sud-Est, fără însemne, fără drapele, în cea mai strictă disciplină şi în tăcere.La această activitate au participat şi 30 membri ai  SCMD Filiala  Constanţa .
   La conferinţa USL s-a dezbătut un punct în plus faţă de ordinea de zi iniţială, şi anume rezolvarea cu prioritate  a solicitărilor SCMD. Ca modificare la cele convenite la sediul Guvernului sâmbată, 02.03.2013, în discuţiile cu dl. viceprim-ministru Gabriel Oprea, plenul a  optat pentru apariţia la sfârşitul acestei luni a unei legi noi, alta decât Legea pensiilor militare de stat, o lege reparatorie.
   După terminarea şedinţei USL, delegaţia SCMD a purtat  discuţii cu persoana însărcinată de primul ministru cu rezolvarea crizei rezerviştilor, ministrul Apararii Naţionale, domnul Mircea Duşa. Acesta a prezentat faptul că astăzi şi mâine, se elaborează textul unei noi legi, care rezolvă cerinţele noastre referitoare la revenirea pensiilor scăzute la nivelul lunii decembrie 2010 şi la eliminarea pentru foştii militari a  prevederilor discriminatorii din Cap. IV /Legea 329/2009 privind interzicerea cumulului pensiei  cu salariu. Această lege va fi  aprobată în şedinţa de guvern de miercuri, 6 martie 2013, urmând să fie trimisă pentru  dezbatere şi aprobare în regim de urgenţă de către Parlament. În mod normal în 2-3 săptămâni această lege ar putea fi aprobată,  astfel ca începând cu luna aprilie 2013 nedreptatea făcută pensionarilor militari va fi  eliminată iar dreptul la muncă al acestora nu va mai fi limitat.
   Domnul ministru Mircea Duşa a mai arătat că referitor la Legea pensiilor militare a fost elaborat un prim draft, având la bază proiectul doamnei avocat Simona Sârbu,iar după amendarea acestuia de către specialişti ministerelor interesate va fi înaintat spre dezbaterea şi aprobarea Parlamentului în această sesiune parlamentară. La elaborarea legii noi, vor fi consultaţi şi specialiştii SCMD. Înainte de a fi trimis la Parlament draftul  va  fi trimis conducerii SCMD, care îl va pune la dispoziţia filialelor, spre consultare rapida.
   Domnul ministru a mai precizat că auditul Curţii de Conturi este în plină desfăşurare, rezultatele acestuia vor fi făcute publice, iar acolo unde se va constata încălcarea legi, vinovaţii vor fi traşi la răspundere. Cu acesta ocazie , reprezentanţilor SCMD li s-a comunicat punctual si stadiul rezolvarii prin ordine ale ministrului a altor solicitari cum ar fi dreptul de utilizare a spatiilor Cercurilor Militare, atitudinea juristilor reprezentanti ai ministerelor in procese,etc.
   Biroul Operativ al filialei aduce mulţumiri celor 30 de sindicalişti care,  pe banii lor, au participat la această acţiune care este posibil să aducă rezolvarea problemelor care ne-au produs atâtea necazuri.


    Preşedintele SCMD Filiala Constanţa
    Col. (r) Remus Macovei