duminică, 23 februarie 2014

135 de ani de la înfinţarea Diviziei Active Dobrogea”

      La 22 februarie 1879, prin Înaltul Decret nr. 373, s-a înfiinţat la Constanţa prima mare unitate militară de forţe terestre , sub denumirea de “Divizia Activă Dobrogea”. În anul 1903 diviziei, prin Ordinul Circular nr.15, i se schimbă denumirea în Divizia 9 Infanterie. Cu ocazia aniversării  a 40 de ani de la bătălia de la Mărăşeşti, Diviziei 9 Infanterie i s-a decernat titlu de “Mărăşeşti”, pentru a aminti generaţiilor viitoare despre sacrificiul miilor de ostaşi dobrogeni pe timpul istoricei bătălii.
Brigada 9 Mecanizată “Mărăşeşti”, continuatoare a tradiţiilor şi faptelor de arme ale Diviziei 9 Infanterie “Mărăşeşti” cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean şi al   filialelor judeţene ale  Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor ”Regina Maria ”şi  Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare  în Rezervă şi în Retragere a organizat la sediul marii unităţi din cartierul Kilometru 4-5 o serie de activităţi pentru a marca aniversarea a 135 de ani de la înfiinţarea acestei mari unităţi de tradiţie a armatei române.
Vineri , 21 februarie 2014, pentru elevii constănţeni, s-a organizat Ziua Porţilor Deschise. La activitate au participat câteva sute de elevi care au putut vizitat expoziţiile  de armament uşor de infanterie, de tehnică de transmisiuni şi de tehnică şi mijloace de protecţie chimică. Un interes deosebit a trezit tinerilor vizitatori poligonul de supravieţuire. Cu această ocazie s-a vizitat Muzeul Militar Naţional”Regele Ferdinand” filiala Constanţa, unde profesor dr. Costin Scurtu a prezentat aspecte semnificative din istoria Diviziei 9 Infanterie “Mărăşeşti”.
Ziua de 22 februarie a debutat cu oficierea unei slujbe religioase  pentru cinstirea memoriei militarilor marii unităţi care şi-au jertfit viaţa pe câmpurile de luptă ale celor două războaie  mondiale. Slujba a fost oficiată  de cătra IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, la Capela Militară cu hramul Sfinţilor împăraţi Constantin şi Elena, realizată prin contribuţia bănească a  tuturor cadrelor militare şi angajaţilor civili.
 Adunarea festivă organizată în sala de conferinţe a Muzeului Militar Naţional”Regele Ferdinand” a debutat cu un concert de cântece patriotice susţinut de corul Liceului “Ovidius”.
Au susţinut alocuţiuni gen.lt. (r) Constantin Zeca – preşedintele Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare  în Rezervă şi în Retragere, col.(r) Remus Macovei – preşedintele  Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor ”Regina Maria ”, gen.bg. (r) Vasile Hermeneanul -  fost commandant al Brigăzii 9 Mecanizate “Mărăşeşti”, cdor.Tiberiu Liviu Chodan – comndantul Flotilei, col. Constantin Dima –  şeful Inspectoratului Judeţean de Jandarmi,col. Soci Adrian commandant al Brigăzii 9 Mecanizate “Mărăşeşti” şi gen.bg. (r) Oscar Beneş.
Arhitectul Gheorghe Stănculescu, nepotul generalului Ion Stănculescu, care a comandat Divizia 9 Infanterie “Mărăşeşti” pe timpul luptelor din Cehoslovacia, a prezentat un documentar excepţional, realiazt pe baza documentelor din arhiva personală a generalului dar şi a unei  documentări laborioase realizată în arhivele din România, Cehia şi Germania.
În finalul activităţii s-a vizitat expoziţia realizată de eleva Patricia Coroliuc, în vârstă de doar 9 ani.


Col.(r) Remus Macovei