luni, 3 februarie 2014

„Pentru ca am primit multe semnale de la colegi, nedumeriti de modul in care se aplica indexarea pensiilor noastre in anul 2014, am incercat sa vin cu cateva lamuriri.

Dupa cum ati observat, desfiintarea sistemului pensiilor militare a generat haos. Aparenta indreptare a erorii a creat la randu-i numai confuzii.
In momentul de fata avem 5 categorii de pensionari:
1. Pensionari care in urma recalcularii/revizuirii au obtinut pensii mai mari. Acestia nu intra sub incidenta legii 241, deci toti beneficiaza de indexarea punctului de pensie.
2. Pensionari care in urma recalcularii/revizurii au obtinut pensii mai mici si pentru care s-a dat asa-zisa lege reparatorie. Acestia se impart in 4 subcategorii:
2.1. Pensionari cu pensia revizuita mult mai mica decat valoarea pensiei din decembrie2010 si care nu au mai lucrat ulterior. Acestia nu benefeciaza de indexare pentru ca indexarea se aplica punctajului aferent ultimei decizii de revizuire si valoarea obtinuta in mod cert este mai mica decat pensia aflata in plata, la valoarea din decembrie 2010.
2.2. Pensionari cu pensia revizuita mult mai mica decat valoarea pensiei din decembrie si care au mai lucrat ulterior iesirii la pensie. Acestia beneficiaza de indexare pentru punctajul aferent perioadei lucrate dupa iesirea la pensie (cazul meu). 
2.3. Pensionari cu pensia revizuita mai mica decat valoarea pensiei din decembrie si care nu au mai lucrat ulterior dar la care diferenta dintre pensia revizuita si cea din decembrie 2010 este de cativa zeci de lei. La acestia, daca prin indexarea punctajului stabilit in ultima decizie de revizuire se obtine o valoare mai mare decat valoarea pensiei aflate in plata, se va plati aceasta valoare. Astfel pot fi cazuri cand pensia creste cu 1 leu.
2.4. Pensionari cu pensia revizuita mai mica decat valoarea pensiei din decembrie si care au mai lucrat ulterior dar la care diferenta dintre pensia revizuita si cea din decembrie 2010 este de cativa zeci de lei. Acstia beneficiaza integral de indexare pentru perioada de dupa iesirea la pensie, iar pentru componenta militara a pensiei se aplica prevederile de la punctul 2.3.
Si desigur ca, teoretic, poate sa mai existe inca o categorie: cei carora prin indexarea punctajului obtinut in urma recalcularii/revizuirii obtin o pensie egala cu cea aflata in plata
Va dati sema ce confuzie s-a creat. Nu toti sunt experti in interpretarea legii si asi in formule matematice. Multi colegi de-ai nostri se intalnesc pe strada, discuta despre aceasta problema si alfa ca unii au primit pensie indexata, altii nu, iar altii s-au trezit cu 2 lei in plus si nu stiu de ce au primit atat de putin.
Pe de alta parte s-a adancit diferenta dintre cele 2 mari categorii de pensii: cele care au fost majorate in urma recalcularii au fost indexate integral, iar cele diminuate au ramas la fel.
Traiasca luminata noastra clasa politica!!!
In concluzie, cei care sunt sub incidenta legii 241 si nu inteleg ce s-a intamplat trebuie sa verifice urmatoarele:
1. Sa inmulteasca punctajul obtinut in urrma revizuirii si trecut in decizia primita in baza legii 241, deci sa inmulteasca acel punctaj cu valoarea punctului de pensie aferenta anului 2014. 
2. Sa compare acel rezultat cu valoarea pensiei din luna decembrie. Atentie la cei care au lucrat ulterior iesirii la pensie!!! Faceti comparatie doar a valorilor componentei pensiei militare. Pe cupon aveti valoarea totala a pensei. Datele despre care vorbesc le gasiti doar in decizie. Acolo sunt trecute separat cele 3 elemente:
1 valoare pensie militara la 31 decembrie 2010.
2. punctajul obtinut in urma revizuirii.
3. Punctajul aferent perioadei lucrate dupa iesirea la pensie.”


Ionel Ujica