joi, 26 august 2010

13 ÎNTREBĂRI

PENTRU DOMNUL GABRIEL OPREA, MINISTRUL APĂRĂRII NAŢIONALE

      Sunt unul din miile de militari care şi-au dedicat întrega viaţă slujirii ţării, sub jurământ militar, printr-o muncă plină de greutăţi şi riscuri.
      Dezgustat de conţinutul  demagogic al Comunicatului M.Ap.N din data de 25.08 2010, dar şi de interviul doamnei general de brigadă Maria Lupu, publicat în Observatorul Militar,  un adevărat omagiu adus dumneavoastră şi intervenţiilor dumneavoastră eroice pentru cauza pensionarilor militari, îmi permit să vă adresez următoarele întrebări:

      1. În aprilie 2010, arătaţi că procesul recalculării pensiilor militare ar presupune o perioadă de 15 ani pentru consultarea statelor de solde aflate în diferite arhive şi unităţi militare din ţară. Prin semnarea H.G. 735/2010 şi a Ordinului M.101/23.08.2010 recunoaşteţi că sunteţi un incompetent sau remarcabilul dumneavoastră oportunism politic v-a determinat să vă schimbaţi opinia?
      2. De ce aţi emis Ordinul M.100 la aproximativ o lună după publicarea H.G.735/2010, dacă eraţi atât de preocupat de sprijinirea pensionarilor militari în procesul de recalculare a pensiilor? Dacă aţi fi lucrat cu perspectivă, în cel mult 2-3 zile de la publicarea hotărârii de guvern în Monitorul Oficial, aţi fi emis acest ordin, punând capăt haosului acţional declanşat în întreaga ţară şi  bursei zvonurilor , care a dezorientat complet marea majoritate a pensionarilor militari.
      3. Având în vedere că toate dosarele de pensii se găsesc la sediul Direcţiei Financiar-Contabile din M.Ap.N, iar statele de soldă la unităţi deţinătoare de arhive, la depozitul central sau la depozitele intermediare de arhivă, de ce nu s-a hotărît recalcularea pensiilor prin efortul conjugat al acestor instituţii, fără chemarea pensionarilor militari la Centrele Militare Judeţene?
      4. Sunteţi convins că în cele 4 luni rămase până la finalizarea recalculării, vor putea fi emise decizii pentru aproximativ 80.000 de pensionari militari? Vă amintesc faptul că la trei ani de la începerea acţiunii de rezolvare a cererilor a 40.000 de pensionari, îndreptăţiţi de prevederile Legii 90/2007, aproximativ 30% nu au fost rezolvate.
      5. Ce garanţii aveţi că până  la 01.11.2010, Agenţia pentru Servicii şi Sisteme Informatice Militare va crea baza de date centralizată, pe care o va pune la dispoziţia centrelor militare?
      6. Centrele militare vor avea capacitatea să elibereze, doar în lunile noiembrie şi decembrie, adeverinţele necesare Casei de pensii pentru emiterea deciziilor de recalculare pentru cei 80.000 de pensionari militari?
      7. În Comunicatul M.Ap.N se arăta că Ordinul M.101 este menit să înlăture un circuit birocratic. Nimic mai fals. Exemplific cu situaţia de la Centrul Militar Zonal Constanţa. De aproximativ 3 săptămâni pensionarii militari s-au prezentat şi au completat un formular pus la dispoziţie de această instituţie. Prin apariţia ordinului M.101, s-a modificat modelul formularului, acestuia  fiindu-i  necesară anexarea  unei copii a talonului de plată a pensiei şi o copie a cărţii/buletinului de identitate. Cum se va rezolva această situaţie? Vor fi nevoiţi pensionarii militari să revină la centrul militar pentru a completa noul formular şi a ataşa noile documente cerute?
      8. Domnule ministru, cine vă permite să încălcaţi prevederile H.G.735/2010 care la articolul 2 (6) prevede că documentele doveditoare “se depun de către beneficiar la structurile de pensii din M.Ap.N.”? De ce aţi prevăzut în Ordinul M.101 la articoliul 4(f) că cererea prevăzută în anexa nr.1 a din H.G.735/2010, semnată de beneficiar, împreună cu adeverinţa de salarizare se înainteză la structurile de pensii ale M.Ap.N, de către centrele militare? De ce adeverinţele de salarizare nu se pun la dispoziţia beneficiarului, care să hotărască el însuşi cum să le utilizeze?
      9. Ce se întîmplă cu militarii demni, care refuză să înainteze cererile de recalculare a pensiilor? Cine vă dă dreptul să-i sancţionaţi prin recalcularea pensiilor conform drepturilor cuvenite prin raportare la salariului mediu brut pe economie?
      10. În Comunicatul M.Ap.N. se arată că unităţile militare, deţinătoare de arhivă, depozitul central/depozitele intermediare de arhivă - care eliberează copiile după documentele arhivate - şi centrele militare care eliberează adeverinţele, în vederea recalculării pensiilor, poartă întreaga răspundere cu privire la valabilitatea şi corectitudinea acestora. Ca jurist, cum credeţi că va fi posibilă aplicarea acestei măsuri, având în vedere că răspunderea civilă, administrativă, disciplinară, contravenţională sau penală este totuşi inviduală?
      11. Câte procese estimaţi că vor urma acţiunii haotice de recalculare a pensiilor, având în vedere că nici un beneficiar nu are garanţia cuprinderii în adeverinţele de salarizare a tuturor veniturilor obţinute pe parcursul timpului?
      12. În mod cert, o mare parte din pensionari nu vor intra în posesia adeverinţelor solicitate de la centrele militare, până la 31.12.2010. Cu ce au greşit aceştia, pentru a fi sancţionaţi cu diminuarea pensiei care, din cauza absenţei documentelor doveditoare ce ar fi trebuit eliberate de instituţiile din subordinea dumneavoastră, va fi calculată corespunzător salariului mediu brut pe economie?
      13. În acelaşi comunicat este menţionat efortul M.Ap.N., pentru menţinerea la acelaşi nivel, în urma recalculării, a pensiilor mai mici de 3.000 de lei. Din păcate, în interviul acordat Observatorului Militar, nici doamna general de brigadă Maria Lupu, nu susţine această promisiune demagogică, aceasta făcând următoarele precizări:”cuantumul pensiei depinde de valoarea veniturilor realizate lunar în perioada de activitate, de vechimea în serviciu/muncă, de condiţiile în care cei în cauză şi-au desfăşurat activitatea.” Nici vorbă de cei 3.000 de lei. Pînă şi cei mai creduli dintre pensionarii militari au înţeles falsitatea acestei promisiuni şi aşteaptă următorul pas din partea dumneavoastră, prezentarea demisiei de onoare.
Bănuiesc că vă respectaţi cuvântul, nu-i asa ?

        Colonel (r) Remus Macovei
      Presedintele Filialei 1 Constanta

7 comentarii:

  1. Domnule COL. Macovei,felicitari pentru acest articol,merita nota maxima avand in vedere ca reprezinta o sinteza a tuturor postarilor de pana acum, in varianta virtuala.Va propun sa-l publicati si in presa locala/centrala,de asemenea sa-l publicati si pe alte bloguri ca infomondo.ro ,de exemplu...FELICITARI ! si inca ceva : dati-va mana cei din SCMD cu cei din ANCMRR,la nivel central, dar si local, pentru a merge la aceeasi tinta.E o sugestie,altfel,murim cu dreptatea in...virtual!! Dumitru R/ Timisoara

    RăspundețiȘtergere
  2. Ordinul prevede ca dupa ce primesc soldele avute daca nu sant de acord fac o noua cerere.Primesc a doua oara si iar nu sant de acord [ca vor fi probabil ca primele ]si mai fac o cerere si tot asasi atunci ce se intampla cu pensia?Se recalculeaza?Cata aiureala.

    RăspundețiȘtergere
  3. V-ati oprit la 13 intrebari intentionat? Eu as mai fi avut macar una. Cum va vota pe 15 septembrie legea unica a pensiei? (adica va vota pentru anularea Legii 164 sau nu)

    RăspundețiȘtergere
  4. Preluare de pe infomondo militar:
    Din surse demne de incredere,la varful SCMD se duce o lupta pe fata,mai intai intre presedinte si vicelefondator(cum ii place sa-i zici),si intre conducerea centrala si p_ulimea din teritoriu vis a vis de nivelul incasarilor de pana acum,avand ca mobil faptul ca ,cheltuielile sunt din ce in ce mai mari( STIATI CA DL. DOGARU ARE 4.500 SI PRICINA 3.500 LEI NOI PE LUNA?!).In sedinta Consiliului director de saptamana trecuta s-a mai discutat si de necesitatea de a mari cotizatia la 100 lei noi pe luna,avand in vedere taxele si alte cheltuieli efectuate pe timpul procesului cu guvernul. NU E BARFA,sunt membru fondator al SCMD,nu sunt fost sau actual secu,nu urmaresc sa-l inlocuiesc pe dogaru.VERIFICATI SI APOI SA MA INJURATI!////// de la subsemnatul: rog pe cei care au date referitor la cele de mai sus,pro sua contra, sa le afiseze aici pentru ca, se pare ,acolo la varful SCMD, CEVA NU ESTE IN REGULA. Apropo si de postarea lui SCORPIO de mai sus........CURAJ !

    RăspundețiȘtergere
  5. Domnule DULA,
    Am perceput mesajul DVS. Este bine ca mai aflam si noi cate ceva din culisele conducerii SCMD!!!.
    Cunosc si eu, ca aceste sume sunt cheltuite in baza unor hotarari ale COMITETULUI DIRECTOR/BIROURI OPERATIVE, fiind consemnate prin PROCES VERBAL si acoperite cu documente ce pot fi verificate.Personal consider ca EFORTURILE DEPUSE DE PRESEDINTELE SINDICATULUI, cantaresc mai mult dacat suma cheltuita lunar.
    Oricum, vizavi de atitudinea DVS., va marturisesc, ca am facut parte din conducerea unei filiale, am muncit 5 luni de zile, am dat multe de la mine pentru bunul mers al activitatii si m-am retras dintr-un singur motiv.
    SACRIFICIILE PERSONALE IN FOLOSUL SINDICATULUI sunt prea mari, pentru situatia nefericta de
    NEFINALIZAREA CU SUCCES A PROCESULUI DE RECALCULARE A PENSIILOR DE CATRE SCMD. Aceasta nereusita va insemna DEZASTRUL PSIHIC/MORAL, POSIBIL SI MATERIAL, PENTRU toate conducerile care cheltuiesc din cotizatiile depuse!!!???.
    Tind sa le dau dreptate celor din ANCMRR, care mana in mana cu politicul/DL. MINISTRU OPREA, CHELTUIND/muncind MAI PUTIN vor catiga PROBABIL mai mult.(vezi cele 2 plangeri 751 si 752/19 08.2010, depuse la CURTEA DE APEL BUCURESTI CU NR. 7273 si 7274/2/2010).
    ARGUMENTATI-MI CA NU AM DREPTATE.

    RăspundețiȘtergere
  6. petre> Va argumentez ca aveti dreptate ! Se pare ca plangerea inaintata Curtii de apel Bucuresti a fost facuta cu acordul lui Oprea si nu numai. Voi reveni cu date la zi,in curand.

    RăspundețiȘtergere
  7. - ROMÂNIA -
    Ministerul Justiţiei
    Justiţia în folosul cetăţenilor

    Curtea de apel BUCUREŞTI
    BUCUREŞTI







    Informaţii detaliate despre dosar


    Număr unic dosar: 7274/2/2010
    Înregistrat în data de: 19.08.2010
    Obiect dosar: suspendare executare act administrativ
    Materia juridică: Contencios administrativ şi fiscal
    Stadiu procesual: Fond
    Părţi:
    ASOCIATIA NATIONALA A CADRELOR MILITARE IN REZERVA SI RETRAGERE "ALEXANDRU IOAN CUZA" : Reclamant
    GUVERNUL ROMÂNIEI : Pârât

    TERMENE DE JUDECATĂ:
    Data Soluţie Detalii
    13/09/2010

    RăspundețiȘtergere