joi, 19 august 2010

UNDE NE SUNT GENERALII ŞI AMIRALII ?

      În aceste vremuri grele pentru Armata Română, tot mai mulţi militari se întreabă unde sunt generalii, care este poziţia acestora faţă de încălcarea onoarei şi demnităţii militarilor. Vă rugăm să priviţi cu mare atenţie aceste două fotografii sugestive, realizate cu ocazia sărbătoririi  Zilei Marinei. Domnii generali şi amirali se găsesc, ca de obicei,  " fie la umbră deasă, fie la pomană aleasă !". Sunt mulţi şi aparţin tuturor  categoriilor de forţe armate. Unii sunt activi, alţii în rezervă sau în retragere. Toţi au un numitor în comun: nici unul nu a luat poziţie publică faţă de umilirea constantă a armatei române, a ostaşului român, de către actuala conducere a statului. Altfel spus, sunt " foarte indignaţi"  într-o "tăcere profundă".



      Mare parte dintre aceştia sunt produsul acţiunii de compromitere a gradului de general, declanşată imediat după evenimentele din decembrie 1989. Despre maiorii şi locotenenţii colonei deveniţi generali, într-o perioadă scurtă de timp, fostul şef al Direcţiei de Contraspionaj Militar Gen.(r) Victor Negulescu arăta: “Vă cunosc trecutul şi o parte din prezent, vă cunosc pilele, cunoştinţele şi relaţiile care v-au purtat în scaune şi funcţii, lichelismul ce sălăşluieşte în unii, trucurile prin care aţi parvenit la revoluţie şi după, pentru a vă căţăra cît mai sus.” Ulterior, deşi sunt elaborate numeroase documente oficiale cuprinzând criterii obligatorii pentru avansarea la gradul de general, acestea sunt eludate de către cei care obţin sprijinul politic al celor aflaţi la putere. Numai în perioada 1999-2002 sunt avansaţi în M.Ap.N, M.I. şi  serviciile secrete un număr de 648 generali, într-un ritm demn de cartea recordurilor - adică un general la două zile. Suntem singura ţară din lume cu amirali şi generali care nu au comandat nici o navă, un batalion sau o companie, dar care au fost şefi de hoteluri militare, G.A.Z.-uri sau cercuri militare, cazarmari, jurişti, fotbalişti şi handbalişti.



      Generalilor şi amiralilor activi le aducem aminte faptul că în decembrie 1989, tăcerea vinovată a generalilor, la încălcarea Constituţiei României de către Nicolae Ceauşescu, a permis implicarea armatei în represiunea care s-a soldat cu producerea a sute de victime - morţi şi răniţi. Abia în 22 decembrie, la Timişoara, din balconul Operei de Stat, Căpitanul Viorel Oancea, anunţa că militarii din unitatea sa au trecut de partea manifestanţilor. Astăzi, domnul Viorel Oancea este secretar de stat la Ministerul Apărării Naţionale. Noi dorim să-şi amintească faptul că reprezintă un simbol al spiritului revoluţionar al Timişoarei şi dacă atunci  pentru un ideal a avut curajul să pună în pericol existenţa sa şi a familiei sale, şi astăzi, fără să rişte ceva, este obligat să acţioneze pentru încetarea batjocoririi militarilor şi armatei.

      Astăzi, generalii activi ascund realităţile existente în unitaţi, astfel că, probabil în urma informărilor eronate, preşedintele României, a anunţat că militarii forţelor navale, au acceptat diminuarea veniturilor. Vă asigurăm, domnule preşedinte, că nici un militar activ nu a primit cu bucurie diminuarea cu 25% a veniturilor şi că  în unităţile militare există o stare de nemulţumire radicală. Dacă aţi fi fost mai atent, aţi fi remarcat că în tribună au scrâşnit câteva măsele, iar unele cadre, active sau în rezervă, v-au mai zis şi ceva ”de dulce” printre dinţi. Suntem siguri că militarii armatei române din marină nu sunt de acord cu afirmaţia preşedintelui ţării. Ei nu pot fi rupţi de poziţia exprimată unanim de cadrele militare din întreaga armată, ci sunt doar obligaţi să execute un ordin.

      Marea majoritate a generalilor şi amiralilor în rezervă şi în retragere, şantajaţi cu dosare privind vinovăţii grele de pe timpul revoluţiei şi mineriadelor sau cuprinzând date despre grave fapte de corupţie, tac mâlc şi execută fără crâcnire ordinele primite de la mai marii zilei. Aflaţi la conducerea diferitelor asociaţii, federaţii, cluburi şi ligi, mimează că sunt nemulţumiţi, dar depun eforturi supraomeneşti pentru subminarea unităţii de acţiune a pensionarilor militari.

      În timp ce Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate  şi-a manifestat dezacordul cu aberanta Lege nr.119 din 2010, făcând plângere penală Guvernului, iar  împotriva normelor de aplicare  înregistrând şi o cerere de chemare în judecată la Curtea de Apel Bucureşti, domnul general Mihai Iliescu, preşedintele Asociaţiei Cadrelor  Militare în Rezervă şi în Retragere, sprijină la nivel naţional activitatea de soluţionare a "cererilor pensionarilor militari pentru recalcularea pensiilor". Pentru această atitudine probabil că la următoarele avansări cîţiva generali din această asociaţie vor fi recompensaţi cu o nouă stea. Normal ar fi fost ca toate asociaţiile pensionarilor militari să acţioneze coerent pentru respectarea drepturilor, onoarei şi demnităţii militarilor. Atîta timp cât anumiţi domni generali vor fi la conducerea organizaţiilor sus amintite acest lucru nu va fi posibil, consecinţele acţiunii acestora afectând, pe termen lung, interesele celor pe care ar fi trebuit cu onoare să-i conducă şi să-i reprezinte.

 
     La Constanţa, în timpul sărbătoririi Zilei Marinei, s-a mai întâmplat un lucru care ar trebui să ne îngrijoreze. În timp ce preşedintele României, la finalul cuvîntarii sale era fluierat şi huiduit, generalii de la tribună,  în frunte cu generalul cu patru stele - Gabriel Oprea, aplaudau de rupeau pământul. Această scenă ne aduce aminte, cu durere în suflet, de nişte vremuri pe care le consideram apuse, o dată cu înlăturarea dictaturii în decembrie 1989. Sincer, noi am sperat că “aplaudacii“ au devenit de mult relicve ale unui trecut dureros şi apus, dar se vede treaba că nu este aşa.

      Salutăm cu onoare pe generalii Balan Iosif,  Petrişor Mandu şi  Zăpor Ioan, implicaţi  în conducerea unor filiale ale S.C.M.D. şi ne exprimăm respectul faţă de generalii Mihail Popescu, Mircea Budiaci, Mihaiu Mărgărit, Vasile Baeţelu, Iordache Olaru şi Nicolae Gropan, care cu demnitate, în repetate rânduri, au luat atitudine deschisă împotriva batjocoririi militarilor români. În acelaşi timp, ne manifestăm dezaprobarea faţă de primirea în rîndurile S.C.M.D. a generalilor care doresc ”să ne sprijine din umbră”. La acest moment avem nevoie de bărbaţi adevăraţi, de oameni verticali. Nu trebuie să repetăm greşelile din decembrie 1989, când tocmai cei care au stat în umbră, au devenit beneficiarii acelor momente dramatice. Consecinţele greşelilor de atunci le suportă acum întreaga armată română, sub o dictatură a incompetenţei, sub o ruşinoasă trădare naţională, cea mai mare după cea din al doilea război mondial.

  S.C.M.D. - Filiala 1 Constanţa
  Preşedinte
  Col.(r)
         Remus Macovei

16 comentarii:

  1. Bravo domnule colonel Macovei!
    Asta-i realitatea, tradatorii sunt la conducere , iar ofiterii adevarati sunt prigoniti

    RăspundețiȘtergere
  2. ANCMRR va dispare, groparul ei fiind actualul presedinte. Pacat!

    RăspundețiȘtergere
  3. Amiralii sunt pe fundul marii, iar marii generali prin partidele politice. Sunt atat de dezamagit...Oare acestia mi-au fost adevaratii comandanti fata de care aveam un respect deosebit? Pacat...am ajuns bataia de joc a tuturor manelistilor si hahaitilor, iar printre cauze se numara si fostii nostri sefi!

    RăspundețiȘtergere
  4. Camarazi,nu aruncati cu noroi in toti amiralii si generalii,ca atunci ar fi intradevar, mare pacat.Iar dumneta,domnule macovei care,din cat venin debitezi,da si unele exemple concrete de amirali si generali care s-au catarat pe scara ierarhiei militare prin santaj,hotie,compromis etc.si atunci mai stam de vorba.Si,daca esti atat de documentat,mai mult ca sigur ai facut parte din organele de info-contrainformatii militare de esti atat de sigur si semnezi aberatia de articol,sau poate vreun handicapat de sindicalist sa fi scris in numele dumneta ascunzandu-se ca un las ordinar in spatele unui nume de colonel nepatat,mai stii?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din pacate gradele superioare ale armatei s-au devalorizat prin 'inflatie'. Avem generali avansati fara niciun fel de respectare a regulamentelor militare referitoare la vechime, studii si merite, precum si a necesitatii inmultirii generalilor si amiralilor. Avem numerosi amirali la o flota mult prea redusa ca dotare. Sunt multi amirali care au navigat pe mare doar ocazional, altii nici atat. Pe timpuri era un succes daca ajungeai colonel. Acum avem mai multi decat locotenenti. Asta e, este inflatie peste tot si peste toate.

      Ștergere
  5. Inclin sa cred ca OSKAR are dreptate,art.e un plagiat,s-a mai scris pe aici si s-a intrebat unde sunt generalii si amiralii,deci nu cred ca autor e macovei.si apoi nu vedeti ca sunt pasaje copy din alte articole? si din rasuflata carte a lui costinel petrake? mi-e rusine ca in armya romana au fost asemenea exemplare de impostori,de haharele.

    RăspundețiȘtergere
  6. Din pacate, bietii nostri generali si amirali au fost doar atunci cand nu era nevoie de ei. Acum cand cei pe care i-au condus candva au nevoie de ei, nu mai sunt. Evident, exceptiilor le cer scuze! Dar, ii vedem, cei mai multi se dovedesc a fi fost niste jalnici profitori ai unor vremuri neclare. Nenorocirea este ca refuza realitatea - modelul de general consacrat de balmajeala sangeroasa din decembrie `89 eset consumat, este, vedem cu totii, ei, insa, nu, repudiat istoric, este depasit. Am ajuns unde-am ajuns fiindca, cu adevarat, nu i-am avut niciodata! Acesta, se vede, este adevarul, tragicul si neconsolatorul nostru adevar. Iar cei inca activi, din pacate, niste umile slugi ale unui impostor travestit in amiral.
    Costinel Petrache

    RăspundețiȘtergere
  7. petrake,esti obsedatde gradul de general ca nu l-ai prins,tu care niciodata nu ai detinut functie de general.ai fost si ramai un politruc veninos cu muci-n gat,ai fost si ramai un NIMENI. domnule col.dogaru da-l afara pe impostor ca viciaza buna dumneavoastra credinta de mai bine, pentru noi,cei peste 80 de mii de pensionari. trimite-l la arhiva la pitesti sa va aduca dosarul de politruc veninos iar acum frustrat ca nu-i si el ca altii cu stele-n frunte.

    RăspundețiȘtergere
  8. Fratilor numai unindu-ne vom reusi !!! Terminati cu AMBITIILE, ORGOLIILE SI RAUTATILE de cand eram activi !!!
    NU VEDETI CA INCAPABILII SI HOTII CARE NE CONDUC APLICA PRINCIPUL “DEZBINA SI CONDUCE” ?????
    Haideti, dati-va mana cei de la ANCMRR si de la SMCD si demarati actiuni impreuna !
    Asta daca nu vreti sa ne ia dracu pe TOTI !

    RăspundețiȘtergere
  9. Este normal ca unor generali sau amirali să nu le convină articolul, dar hai sa vedem concret ce au făcut aceștia. La depunerea de coroane din 14.08 2010 erau în tribună cel puțin 30 de asemenea "gradați". Toți erau mulțumiți că li se va lua 50% din pensie? Puteți crede asta? Dacă nu sunt mulțumiți, arătați voi al de OSKAR ce măsuri au luat. De ce suntem îndemnați de Gl.(șeful ANCMRR Constanta) să ne vedem de treabă, că se rezolvă?
    Ce generali vedeți sa ni se alăture? Pe cei de la Timișoara? Pe cei implicați în acțiunile "țigareta" 1,2...etc.? Pe cei cu "Motorola"; șantierul naval cu Mărășești; ristop;Tofan Grup..., și lista ar putea sa continue. Cîţi dintre ei sunt membrii PDL inca si acum? Dacă le vreți numele, luați și citiți presa vremii. Generalii și amiralii s-au constituit într-o categorie de ofițeri aparte și nu-i mai interesează viața celor pe munca cărora s-au cocoțat acolo sus. Pe majoritatea nu-i vedeți decât la câte o "pomană" dată de oficialități.Chiar dacă noi vom câștiga bătălia cu guvernul nu tot ei vor fi primii beneficiari? Doar au pensia mai "nesimțita" ca subofițerii și ofițerii. Sunt de acord cu maierran ca trebuie să fim uniți dar tot ei încearcă să de dezbine.DOMNILOR GENERALI SI AMIRALI!
    ÎN LOC SA VA SUPĂRAȚI PE MACOVEI, VĂ ROG SĂ ÎNCERCAȚI ÎMPREUNĂ CU NOI SA ACȚIONAȚI ÎMPOTRIVA PUNERII ÎN APLICARE A LEGII 119-2010.

    RăspundețiȘtergere
  10. De acord cu cele scrise de GEO, la final. Unii generali inca se mai cred in activitate, uita ca acum suntem toti "expirati"!

    RăspundețiȘtergere
  11. Generalii de azi, in fond, sunt colegi de-ai nostri sau, hai, sa nu se supere, suntem cam leat, cum se zicea pana nu foarte demult. Nu avem cum sa le fim adversari, dusmani nici atat, am vrea, doar, sa fim laolalta in apararea conditiei noastre de-o viata, dar, iata, nu suntem. Nu suntem nu fiindca nu vrem noi, nu suntem fiindca, cer iertare exceptiilor!, nu sunt capabili ei sa fie langa noi, aceasta e problema. Uite, ma gandesc... Va mai amintiti? In decembrie 1989, in strada am fost doar noi capitanii, locotenetii-majori, locotenentii si p-ici - pe colea cate-un maior. Generalii de-atunci, mult mai puţini decat azi, statea, cu foarte putine si inevitabile exceptii, stateau ascunsi. Au iesit dupa... Cam asa au procedat si coloneii cu functii importante. Din pacate, generalii de-acum procedeaza asemeni celor din 89. Atat doar, ei sunt mult mai multi, ei care, in decembrie 1989, erau capitani, maiori... ei cei care atunci erau in strada.
    Costinel Petrache

    RăspundețiȘtergere
  12. Scorilo >>> se desprinde limpede din postarile tale ca esti superfrustrat de ceva...am citit mai sus>intradevar esti obsedat ca nu porti steaua multvisata de general de aceea ma intreb de ce nu ai facut matanii la inalta poarta pentru o stea de amiral?ca doar ai avut functie caCOnsilier principal responsabil cuCUvantarile tovarasilor din vanf? si inca ceva:nu ai gasit spatiu de rafuiala cu generalii si amiralii din varf care ti-au dat sa sugi o acadea si, ai debarcat la Constanta unde un grup de papagali te-au primit cu paine si sare de mare.sa-ti fie rusine si sa nu uiti un lucru-daca mai calci p'acilea,n-o sa te mai intorci intreg(si-a-sa iti lipsesc multe doage la capul ala patrat)-.

    RăspundețiȘtergere
  13. VIORELG: Te dezamagesc! La jumatatea lunii septembrie, va avea loc, pe litoralul romanesc al Marii Negre, lansarea editoriala a romanului "Viata neromantata a Marelui Garinus". Criticii spun ca bate ... "Naufragiul... ... ..." Si fiindca veni vorba, nu pot scapa prilejul acestui mesaj spre a te invita la lansare. Va fi pentru tine o experienta deopotriva necesara, educativa, utila si placuta.

    RăspundețiȘtergere
  14. Scorilo/ petrake > voi fi prezent sigur, mai ales ca am ratat prima lansare si abia astept sa te cunosc personal ca,din cate am citit pe aici si nu numai, se pare ca ai probleme serioase la etajul superior,si mi-e putin teama sa nu-ti explodeze capsorul ala patrat care a uitat asa de repede ca Amiralul huiduit si hacuit de tine aici, ti-a intins mana cand erai deja un NIMENI. R U S I N E !

    RăspundețiȘtergere