duminică, 11 martie 2012

Sărbătorirea Zilei luptătorului anticomunist la Constanţa


 Deşi Legea 247/2011 prevede declararea zilei de 9 martie Ziua Deţinuţilor Anticomunişti din perioada 1944-1989”şi stabileşte  că Parlamentul, Presedintele Romaniei, Guvernul, autoritatile administratiei publice centrale si locale vor organiza manifestari prilejuite de comemorarea acestei zile, la Constanţa, doar Asociaţia Naţională “Cultul Eroilor” şi Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici au organizat o astfel de manifestare.
Cu sprijinul  Arhiepiscopiei “Tomisului”, Universităţii “Ovidius” şi Fundaţiei  “Şcoala Brîncovenească” s-a desfăşurat,  în ziua de 9 martie 2012, la Sala de conferinţe a Şcolii Brîncoveneşti , între orele 16.00- 18.30, un  simpozion prilejuit de comemorarea  acestei  zile.
Profesorul dr.Marian Cojoc, prorectorul Universităţii” Ovidius”  a prezentat aspecte legate de anihilarea vechii clase politice române,  reprezentanţii de seamă  ai acesteia  fiind  supuşi unui program de muncă epuizant, dublat de înfometare şi condiţiile de viaţă precare, în lagărele de muncă de la Canalul Dunăre Marea Neagră.
Preotul profesor dr. Nechita Runcan- prodecan Facultatea de Teologie a Universităţii “Ovidius” s-a referit în  întervenţia sa la semnificaţia religioasă a zilei Sfinţilor Mucenici şi a prezentat persecuţiile la care reprezentanţii Bisericii Ortodoxe au fost supuşi în perioada 1944-1964.
Col.(r) Remus Macovei, preşedintele ANCE- filiala Constanţa a prezentat aspecte referitoare la distrugerea elitei militare în închisorile comuniste. Au fost redate dramele  generalilor care au murit în închisorile Aiud, Sighet, Rîmnicul Sărat, Jilava.
Andreescu Paul – preşedintele AFDP- filiala Constanţa, arestat la vîrsta de 17 ani, pentru ca a distribuit manifeste prin care se cerea plecarea trupelor sovietice, eliminarea limbii ruse şi a istoriei PCUS din şcoală , a fost încarcerat la Gherla. Acesta a impresionat asistenţa  prezentînd elementele care au transformat  această închisoare în cel mai cumplit loc de detenţie: bătaia, foamea,lipsa oricărei forme de asistenţă medicale, lipsa de omenie a gardienilor.
Cuşa George – fost deţinut politic a prezentat experienţa traumatizantă a reeducării de la Piteşti şi a depănat amintiri despre militarii pe care i-a întînit în închisorile Jilava, Gherla şi Aiud – gen.  Radu Korne, Teodorescu Traian, Leonard Mociulschi şi col.Nicolae Cojocaru.
În finalul col.(r)Remus Macovei a prezentat cele 8 monumente ridicate pentru cinstirea memoriei luptătorilor anticomunişti în judeţul Constanţa: cele din Constanţa, Poarta Albă şi Cobadin  ridicate prin eforturile AFDP, cele din Navodari şi Cernavodă prin eforturile consiliilor locale, iar cele din M. Kogălniceanu, Sinoe şi Zorile prin contribuţia  financiară  al unor  persoane particulare.
A urmat un dialog viu pe parcursul căruia cei doi foşti deţinuţi politici au prezentat indiferenţa autorităţilor din ultimii 22 ani faţă de eforturile făcute pentru cunoaşterea acestor adevăruri dureroase. S-a insistat asupra necesităţii ca un număr cît mai mare de români  să cunoscă aceste aspecte din istoria relativ recentă a României  dar şi  asupra acţiunii civice a acestora, care să împiedice pe viitor repetarea unor astfel de drame.








Biroul Operativ al SCMD-Filiala Constanţa