vineri, 19 iulie 2013

CINSTIREA MEMORIEI EROILOR AVIATORI CONSTĂNŢENI
      În judeţul Constanţa nu de puţine ori aviatorii militari, poate cei mai curajoşi dintre militari,  pe timpul unor misuni de antrenament sau pe timpul unor misiuni în decembrie 1989 şi-au jertfit viaţa.  Nu puţini au fost piloţii militari constănţeni care în timpul celui de - al doilea război mondial s-au acoperit de glorie.
Cu sprijinul autorităţilor, centrale şi locale, dar în mod deosebit cu sprijinul colegilor şi al membrilor familiilor  piloţilor  militari  care au pierit tragic făcându-şi datoria, au fost construite monumente care  să împiedice uitarea faptelor de arme ale acestora, care să se constituie  în locuri unde cei apropiaţi dar şi cei care le-au urmat în greaua carieră de pilot militar, să se reculegă în linişte.

Fiind conştient de  importanţa cunoaşterii de cât mai mulţi cetăţeni a ceea ce au realizat piloţii militari constănţeni vă prezint monumentele şi plăcile comemorative existente la acest moment în judeţul Constanţa.

Placa comemorativă a eroilor hidroaviaţiei     

A  fost dezvelită în anul 1992, fiind amplasată pe faţada clădirii în care s-a construit în anul 1925 primul hidrooavion românesc. Placa a fost realizată de artistul plastic Traian Marinescu, fost pilot de aviaţie, cu sprijinul Asociaţiei aviatorilor în rezervă, reprezentată de comandorul Ioan Bonchiş şi al Primăriei Constanţa.


Din cauza dezafectării clădirii, placa a fost preluată de Muzeul Marinei, aflându-se în incinta acestei instituţii.




Monument funerar al eroului maior aviator Horia Agarici
La 17. 06. 1993, în Cimitirul Central Constanţa,în sectorul
 destinat eroilor militari, a fost inaugurat Monumentul funerar al pilotului Horia Agarici. Realizat din marmură neagră,  cu fonduri asigurate de familie şi Asociaţia  Română pentru Propaganda şi Istoria Aviaţiei- filiala Constanţa, monumental este dedicat celui care la 23 iunie 1941 a doborât 3 avioane de bombardament sovietice, devenind astfel un simbol al aviaţiei de vânătoare româneşti.



Pe faţada blocului în care a locuit eroul, situat în cartierul Tomis Nord, a  fost instalată în anul 2009,  o placă comemorativă, care a fost realizată din  fondurile asigurate de familie şi Asociaţia  Română pentru Propaganda şi Istoria Aviaţiei- filiala Constanţa.

Monumentul eroilor Regimentului 59 Elicoptere

La 24 decembrie 1989  elicopterul nr. 89, aparţinând Regimentului 59 Elicoptere,  executa o misiune de cercetare aeriană în zona Adamclisi . La  ora 08.30  elicopterul s-a prăbuşit, echipajul, format din lt.col. Serghei Eftimie, cpt. Enache Mihai, m.m. Deleanu Gheorghe şi m.m. Petrea Ştefan, pierzându-şi viaţa. În memoria acestora , în incinta unităţii militare din Tuzla, a fost construit  un monument, realizat  cu  fondurile donate de întregul personal al Regimentului 59 Elicoptere, care a fost inaugurat în anul 1990.


Deasemenea în Grupul Funerar al Eroilor Martiri din Cimitirul Central Constanţa, inaugurat în anul 1990,realizat  după un proiect al guvernului, cu fonduri alocate de M.Ap.N.,  se află şi monumentele funerare ale celor 4 aviatori aparţinând 
R.59 El.


Monumentul eroilor Regimentului 57 Aviaţie Vânătoare
În memoria celor 20 de piloţi  ai Regimentului 57 Aviaţie Vânătoare care, în perioada 1954-1994,şi-au pierdut viaţa în accidente aviatice,  în anul 1980 a fost construit un monument situat pe platforma din apropierea comandamentului. Acesta a fost realizat cu aportul întregului personal al regimentului.
  În anul 2009, cu sprijinul filialelor constănţene ale Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor  şi ale Asociaţiei Române pentru Propagandă şi Istoria Aviaţiei, monumentului i-au fost adăugate 3 plăci de marmură - una cu numele piloţilor căzuţi la datorie, una cu emblema ARPIA şi una cu imaginile unor avioane MIG – 29 şi MIG – 21 .

Placă comemorativă dispusă în incinta aerodromului Mihail Kogălniceanu
 
La 06.07 1992 avionul Mig-29 UB, cu echpajul format din 
piloţii militari  Lt.Col Tudor Ion şi  Mr. Edu Adrian s-a prăbuşit în apropierea pistei aerodromului Mihail Kogălniceanu. Ambi piloţi şi-au pierdut viaţa. La locul prăbuşurii avionului colegii celor doi piloţi au dispus o placă din marmură.




Monument funerar dedicat elicopteriştilor morţi în accidental de la Castelu.
 La 07.04.2003, un elicopter IAR – 330L –Puma, aparţinând Escadrilei 501 Elicoptere Mihail Kogălniceanu s-a prăbuşit pe timpul executării unei misiuni de verificare pe câmp la 3 km de localitatea Castelu. Toţi membrii echipajului - lt.cdor Ionel Ţârcă, cpt. Ion Dinicu şi m.m. Tiberiu Şerban şi-au pierdut viaţa.
Cu fonduri asigurate de colegi şi membrii familiilor a fost construit un monument inaugurat în anul 2003. Acesta se află dispus în curtea bisericii din localitate.

Monumentul dedicat victimelor accidentului aviatic de pe aerodromul Tuzla.
 La 5 iulie 2010,a avut loc accidentul aviatic de la Tuzla, în care a fost implicat un avion Antonov AN-2,aparţinând Şcolii de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene ” Aurel Vlaicu”,care executa un zbor de antrenament pentru paraşutiştii militari.În urma prăbuşirii aeronavei,şi-au pierdut viaţa un număr de 12 militari astfel: 4 aparţinând Statului Major al Forţelor Aeriene - comandor Nicolae Jianu, locotenent-comandor Cătălin Vicenţiu Antoche,  locotenent Lavinia Guiţă şi maistrul militar clasa I Răzvan Rângheţ – 8 aparţinând Statului Major al Forţelor Navale - locotenent Liviu Antim,maistru militar clasa a II-a Cătălin Rădoi ,maistru militar clasa a II-a Florin Claudiu Cismaşu, maistru militar clasa a III-a Băduţ Papuc, fruntaş Constantin Vlăduţ Sărman, fruntaş Marius Cătălin Chioveanu, fruntaş Cosmin Furtună, fruntaş Cosmin Florescu.
Cu fonduri asigurate de M.Ap.N., a fost construit un monument situat în incinta Aerodromului Tuzla, în apropierea locului unde s-a produs accidentul. Monumentul realizat din marmură neagră, are inscripţionate numele tuturor celor care şi-au pierdut viaţa în acest accident aviatic şi a fost inaugurat la 5 iulie 2011.


Col.(r.) Remus Macovei