sâmbătă, 15 ianuarie 2011

Militari, să trăiţi bine în iad la mine!

"Guvernul Boc - anticristul pe pământ"

Militari, să trăiţi bine în iad la mine!

 Articol preluat din  ziarul "Liderul de opinie - Constanta"


Pensionarii militari au declarat război Guvernului. În timp ce, la Bucureşti, reprezentanţii Sindicatului rezerviştilor şi pensionarilor militari depuneau vineri plângeri penale la Parchetul General împotriva miniştrilor Apărării şi Internelor, precum şi împotriva premierului Boc şi a directorului SRI, la Constanţa, pensionarii militari se înscriau de zor pe listele sindicatului cu gândul de a-şi găsi în instanţă şi-n protestele de stradă dreptatea. Preşedintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate Constanţa, Remus Macovei, a precizat că, începând de miercuri, organizaţia sindicală numără cu 120 de membri mai mult şi se aşteaptă ca din ce în ce mai mulţi pensionari militari să i se alăture.
Din rezervişti au devenit asistaţi social
Pensionarii militari constănţeni, aflaţi, vineri, la sediul Centrului Militar Zonal, au acuzat cu vehemenţă agresiunile sociale ale Guvernului Boc şi au afirmat că ceea ce se întâmplă este o bătaie de joc la adresa Armatei Române. Mai mult, ei susţin că au fost transformaţi în asistaţi şi aceasta întrucât noile decizii de pensionare nu numai că le reduc drastic veniturile, dar nici nu-i mai recunosc după grad. „În condiţiile în care, conform Legii 80, gradul este proprietate, iar prin noile recalculări ne-a fost luat, noi am devenit practic asistaţi. Pe noile decizii de pensionare emise de MApN nu se mai trece gradul, ci doar numele şi de unde rezultă acea pensie”, a comentat consternat fostul colonel în rezervă Georgel Iordache. „Apelez la orice cale legală pentru a-mi recâştiga drepturile furate, dacă aş putea le-aş pune celor vinovaţi cătuşe, întrucât pedeapsa cu moartea este abrogată”, a mărturisit revoltat şi col. (r) Mircea Sincu, ce susţine că nici în epoca feudală militarii nu erau trataţi cum sunt acum, în 2011.
“Să plece aceşti oameni, sunt necuraţi”
Deşi au fost asiguraţi de reprezentanţii MapN, în frunte cu ministrul Gabriel Oprea, că pensiile sub 3.000 de lei nu scad, ei au fost minţiţi. „Măririle de cuantum sunt episodice şi rarităţi, majoritatea pensiilor au suferit reduceri substanţiale”, a precizat col. (r) Remus Macovei. Rămas peste noapte cu o pensie de nimic, comandorul Anghel Ioan nu ştie cum va supravieţui – a achiziţionat pentru copil un apartament, acum are o rată lunară la bancă de 3.000 lei şi un venit diminuat la 1.700 lei, atenţie, un venit care abia îi mai acoperă jumătate din rată! Şi fostul colonel Georgel Iordache datorează, lună de lună, băncii 1.100 lei. Îi mai rămân lunar doar 580 pentru a se întreţine pe el şi soţia lui (!) Nici pensiile de urmaş nu au fost ferite de satârul guvernamental. „Am rămas cu 1.200 lei, mi-au luat 400 lei! Vă daţi seama sunt singurică, sunt bolnavă de cancer şi eu îndur ca un câine. Să plece aceşti oameni, sunt necuraţi, acest Guvern este antichristul pe pământ”, a comentat, îndurerată, Maria Ilincă, soţie de comandor. Colonelul în rezervă Mircea Sincu se aştepta, ca toată lumea, la o reducere a pensiei. Avea 4.200 lei lunar peste valoarea de 3.000 lei de care ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, a promis să nu se atingă. Luna aceasta a avut, însă, surpriza neplăcută să ridice de pe card 1.680 lei, o sumă cu mult sub 3.000 lei! „Recalcularea este o bătaie de joc, o lipsă de respect faţă de anii de şcoală, calificările dobândite, cursurile de carieră militară urmate, toată activitatea noastră este călcată în picioare”, a precizat pe un ton necăjit colonelul.
Ceea ce se întâmplă este o ilegalitate
Dr. Victor Loghin, şi el pensionar militar, a simţit reducerea veniturilor pe propria piele. Dacă în decembrie a primit o pensie de 1.931 lei, în ianuarie i-au mai intrat pe card 1.206 lei. „După umila mea părere, există o foame de bani extraordinar de mare la nivel guvernamental, ei încearcă să nu mai facă împrumuturi. Până ne vom judeca, până se vor aranja lucrurile trece un an şi ceva, răstimp în care ei iau de la fiecare dintre noi 700 lei pe lună şi aşa şi-au cârpit găurile pe unde au, după care la anul – s-o schimba Guvernul, nu s-o schimba Guvernul – îşi vor cere scuze şi ne vor da banii înapoi cu ţârâita fără dobândă şi cu nervi mâncaţi, consumaţi”, este de părere dr. Loghin. Părerea doctorului este împărtăşită de toţi pensionarii care sunt ferm convinşi că ceea ce se întâmplă este o ilegalitate şi că Justiţia îi va repune în drepturi. Ei se gândesc, însă, cu amărăciune la soarta militarilor activi pe care Guvernul îi târăşte în mocirlă. „Mai devreme sau mai târziu ne vom recupera aceşti bani pe cale legală. Am mulţi colegi şi prieteni care sunt încă activi, ce vor face ei? Îmi pare rău pentru cei care sunt activi. Ei, practic, vor ieşi la pensie după noua lege, cu noile tipuri de venit”, a afirmat descumpănit col. Georgel Iordache.
Casele de pensii vor intra în colaps
Pensionarii militari se gândesc cu panică şi la zilele ce vor urma şi nu exclud varianta ca, în viitorul foarte apropiat, casele de pensii să intre în colaps. „Se poate ca în viitorul foarte apropiat casa de pensii să intre în colaps prin introducerea noastră în sistemul public de pensii. Pentru cei 180 mii de pensionari – oameni care nu au contribuit într-un sistem bazat pe contributivitate – s-ar putea ca, la un moment, dat casa de pensii să nu mai aibă bani. Noi eram plătiţi fie de la MapN, fie de Ministerul de Interne, şi pensiile noastre intrau în bugetul acestora şi miniştrii trebuiau să asigure drepturile băneşti ale personalului, inclusiv ale pensionarilor. Mă îndoiesc că prin introducerea noastră, cei de la casele de pensii vor avea mai mulţi bani”, a comentat îngrijorat Georgel Iordache.
Jur să nu-mi mai apăr statul…
Nu este exclus ca pensionarii militari constănţeni să uite de jurământul depus şi să întoarcă spatele statului român. „Eu, ca angajat militar cu jurământ, dacă am respectat jurământul în condiţiile legislaţiei, mă gândesc acum la varianta grecească – ce face cetatea pentru mine? Ce fac eu pentru cetate? Dacă cetatea – statul care mă conduce – renunţă la mine şi nu mă respectă, eu mai am vreo obligaţie să respect statul?”, se întreabă retoric colonelul în rezervă Mircea Sincu. Maria Ilincă, soţie de comandor, îi asigură pe guvernanţi că roata se va întoarce. „Să spună domnul preşedinte că lui nu-i trebuie pază, nu-i trebuie nimic, să nu se înşele, toate se plătesc. Pâinea se mănâncă pe rând, când noi plângem şi umblăm pe străzi bolnavi lor le cade bine, o să vină şi timpul lor, roata se întoarce”, a rostit pe un ton amar pensionara.