joi, 16 august 2012

Ziua marinei a fost sărbătorită cu fast la Constanţa

Cu ocazia împlinirii a 110 ani de la prima sărbătoare a Zilei Marinei, Statul Major al Forţelor Navale a organizat în zile de 14 şi 15 august 2012 o serie de manifestări tradiţionale în care  momentele  sobre au alternat cu cele atractive si pitoresti.
                                                                                               Marţi, 14 august 2012, începînd cu ora 08.30, la Monumentul Crucea marinarilor, situat pe faleza de la Cazino,  s-a desfăşurat un ceremonial militar şi religios pentru cinstirea memoriei eroilor marinari. Au participat şefii categoriilor de forţe din armata română, parlamentari, oficialităţi locale, localnici şi turişti aflaţi pe litoral.
                                                                                                                                                     
Slujba religioasă a fost oficiată de un sobor de preoţi condus de IPS Teodosie.  A urmat depunerea de coroane de flori, mai bine organizată ca anul trecut, delegaţia Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, condusă de col.(r) Dănulescu Cătălin,  participînd alături de celelalte delegaţii la cinstirea memoriei înaintaşilor marinari.
                                                                                                                      
În ziua de 15 august 2012 începînd cu ora 10.00 s-a desfăşurat, pe esplanada din faţa Comandamentului Flotei, în prezenţa ministrului apărării naţionale gen. lt. Corneliu Dobriţoiu, festivităţile care au cuprins: sosirea zeului Neptun, exerciţii demonstrative, defilarea navei şcoală “Mircea”, demonstraţii de arte marţiale, jocuri marinăreşti, evoluţii aeriene ale avioanelor de la Regional Air Services Tuzla, ale elicopterelor Puma Naval apartinind UM 02040 Tuzla, precum şi elicopterelor si avioanelor apartinind Statului Major al Fortelor Aeriene.
                                                                                                            
Ca un element inedit al acestei sărbători, pr.dr. Naie Oprişan,de la Academia Navală, a interpretat  pentru ultima oară pe zeul Neptun. A făcut acest lucru din anul 2002, devenind un simbol al acestor sărbători marinăreşeti.                                                                                                                        
Din păcate pe timpul desfăşurării exerciţiului demonstrative unul din miliatrii aparţinînd Batalionului de Infanterie Marină s-a accidentat uşor.





Preşedintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate filiala Constanţa

Col.(r) Remus Macovei
Ziua Marinei 2012